ÇİN BAŞKONSOLOS İŞBİRLİĞİ İÇİN İZNİK’E GELDİ

0

Çin Halk Cumhuriyeti’nin İstanbul Başkonsolos Vekili Chen Su, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’yı makamında ziyaret etti. Ziyarette önemli konulara dikkat çekilerek İznik Turizmine sağlanacak katkılar ele alındı.

Çin’den başlayarak Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa’ya kadar uzanan ve dünyaca ünlü ticaret yolu olan İpek Yolu’nun en önemli noktalarında birinin İznik olduğunu dile getiren Başkonsolos Vekili Chen Su bu alanda her iki devletinde atacağı adımların İznik Turizmine katkı sağlayacağını belirtti. Ziyarete İznik Belediye Meclis Üyeleri Zeliha Peşte ve Halil Çakır da eşlik etti.

Başkonsolos Vekili Chen Su ziyaretteki konuşmasında “Biz Başkonsolosluk olarak İstanbul da bulunuyoruz. Ve her yıl gerek Çin’nden ve gerek dünyanın dört bir tarafından İstanbul’a milyonlarca turist geliyor. Turistlerin en yoğun ziyaret ettiği yerlerden biri Sultan Ahmet Cami ve müzeler. Buralarda turistlerin en çok ilgilisini ve dikkatini çeken eserlerde İznik Çinileri. Sultan Ahmet Camii de İznik Çinileriyle meşhurdur. Ben Üniversite’yi Türkiye de okudum. O zamanlarda kitaplarda okuduğum İznik, Çini’nin merkezi. Çok istiyordum İznik’e bir ziyaret gerçekleştirmeyi. Fırsat bulduk, bugün İznik’teyiz” dedi.

“İZNİK ÇOK ÖNEMLİ BİR NOKTA”

Çin ve Türkiye arasında ki ilişkilere de dikkat çeken Başkonsolos Vekili Chen Su “Her iki ülke arasında her geçen yıl ilişkiler her alanda güçlenmektedir. Son üç yılda Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bizim Çin Cumhurbaşkanımız Sayın Şi Cinping beş kez bir araya geldiler. Ve Sayın Erdoğan üç kez Çin’e ziyaret gerçekleştirdi. Bunlar önemli gelişmelerdir. Bizler Başkonsolosluğumuz olarak İznik’e turizm alanında destek vermeye hazırız. Çin Halk Cumhuriyeti özellikle İpek Yolu üzerinde bulunan ülkelerle ticaret ve diğer ilişkilerini geliştirmektedir. Çin Cumhurbaşkanımız Sayın Şi Cinping’in amacı tarihi İpek Yolu’nu yeniden canlandırmaktır, bu güzergâhta ki halkların refah düzeyini arttırmaktır. İznik’te Tarihi İpek Yolu üzerinde çok önemli bir nokta. Bizler bu vesile ile İznik ilçesinin gelişmesi, burayı daha çok Çinli Turistlerin ziyaret etmesi için işbirliğine hazırız. Bugün sizleri ve İznik’i ziyaret amacımız da bu. Yapacağımız incelemeleri turizm acentelerine bildireceğiz. Ayrıca sizleri de yeni göreviniz dolayısıyla tebrik ediyor, başarılar diliyorum” dedi.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta “Öncelikle Başkonsolos’a nazik ziyaretleri için teşekkür ediyoruz. Kendileri bizlere geleceğini belirttiklerinde çok memnun olmştuk. İznik’i çok sevdiklerini dile getirdiler. Kendileri’nin de dediği gibi İznik İpek Yolu üzerinde yer alan önemli noktalardan biri. Bizlerin de ileri ki süreçler de bu alan da Turizm alanında önemli çalışmalarımız olacaktır. Yapacağımız işbirlikleri ile de bu çalışmaları geliştireceğimizi umut ediyor, tekrar kendilerine ilçemize hoş geldiniz diyorum” dedi.

Ziyaret sonunda İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta misafiri Başkonsolos Vekili Chen Su’ya İznik Çinisi Vazo takdim ederken, Başkonsolos Vekili Chen Su da Başkan Usta’ya İpek işlemeli bir hediye takdim etti.

????????????????????????????????????
Leave A Reply

Your email address will not be published.