ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ

0

Bazı günler vardır, özelleştirilir ve özelliği olan günde tekrar anılması için etkinlikler düzenlenir. “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” de gazeteciler adına bu özel günlerden biridir.

Gazeteci gündemi okuyan, takip eden, kendi mesleğinin dışındaki konular hakkında da bilgi sahibi olması gereken, araştırmacı, doğrucu ve derece son bağımsız olmalıdır. Şehrimizde zamanlarda daha hareketli ve başarılı gazetecilik çalışmaları bilhassa kişisel olarak yapılıyorsa da, genel anlamda yerel gazete ve haber merkezlerimizde bence hak ettiği yere ulaşamamış durumdalar.

Ben bir okuyucu, köşe yazarı ve gazeteci dostları olan biri olarak tüm Gazeteci Dostların 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutluyor, sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum.
Neden Gazeteciler Günü değil de Çalışan Gazeteciler Günü? Bunu hiç düşündünüz mü? 1961 Anayasasında 10 Ocak’ta Resmi Gazetede yayınlanan ve çalışan gazeteciler lehine yer alan, iş sözleşmeleri yapılması, hak ve ücretlerin iyileştirilmesi gibi hükümler çalışan Gazeteciler içindi. Resmi Gazetede yayınlanması ile 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kabul edilen, fakat 12 Mart 1971 askeri darbesinden sonra bu hakların bir kısmının geri alınması üzerine 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak değiştirilmesi ile her yıl 10 Ocakta kutlanmaya başlanılmıştır.

Gazetecilerin hak ve ücretlerini düzenleyen kanunla çalışan gazeteciler kanunla avantajlar elde ederken, gazete patronları bu konuda rahatsız olarak birleşmiş ve birkaç gün Gazeteleri bile kapatmışlardır. Gazete patronlarının bu tepkisine karşılık Gazeteciler bir araya gelerek zor koşullarda 3 gün süren çalışma sonucu “Basın Gazetesi” adlı Gazete çıkarmışlardır. 212 sayılı basın yasası ile bazı hakları elde etmelerine rağmen, Gazete, Televizyon kanalları ve internet medyası üzerinden çalışan Gazeteciler halen yeterli hak ve güvenceye kavuşamamıştır. Temennimiz Adaletli yeni bir Basın Yayın Kanunu düzenlenerek eksikliklerin tamamlanmasıdır.
Bir sonraki köşe yazıma kadar görüşmek üzere.

Leave A Reply

Your email address will not be published.