Bursa’da nükleer madde operasyonu

0

Bursa’da nükleer silah yapımında kullanılan, 256 gram sezyum 137 maddesini 2 milyon dolara satmak isteyen 4 kişi jandarma ekiplerince yakalandı. 10 miligram sezyum 137 maddesinin bile bir binayı yıkabilecek güçte olduğu ifade edildi.

Bursa İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, yurtdışından Türkiye’ye nükleer silah yapımında kullanılan yüklü miktarda radyoaktif maddenin getirileceği bilgisi üzerine harekete geçti.

Radyoaktif maddenin yurtdışından karayoluyla Bursa iline getirildiğini ve burada bir başka alıcıya satılacağını haber alan Jandarma, operasyon için düğmeye bastı. Otomobili takibe alan Jandarma ekipleri, Mudanya ili Güzelyalı Mahallesinde aracı durdurmak istedikleri esnada aracın kaçmaya çalışması üzerine yapılan fiziki takip neticesinde araç durdurularak içerisinde bulunan şahıslar yakalanmıştır.

Durdurulan otomobilde yapılan aramada ön koltuk bölümünde, “zula” olarak tabir edilen gizli bölmede, cam tüp içerisinde 256 gram ağırlığında “Sezyum 137” radyoaktif maddesi ele geçirildi.

Otomobilde ayrıca, bir adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi.

Otomobildeki A.K., F.K., S.Ç.A. ve A.K. isimli şahıslar gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslardan A.K. isimli şahıs tutuklanarak cezaevine teslim edildi. Diğer üç şahsın ise Adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

SEZYUM 137′ NEDİR?

Nükleer silah yapılıyor

Zanlıların Yurtdışından temin ettikleri maddeyi karayoluyla Türkiye’ye soktukları saptandı. Zanlıların radyoaktif maddeyi satmak için iki milyon dolar talep ettikleri belirlendi.

Sezyum 137 elementinin insanlar için hayati tehlikeye sokacak zararları ve yan etkileri olmasına karşın, bilim dünyası açısından da oldukça tercih edilen bir elementtir

“Sezyum 137” radyoaktif maddenin nükleer silah sanayii, nükleer silah yapımı ve tıp endüstrisinde kullanıldığı belirlendi.

Bu kimyasal elementin nükleer alanda kullanılan en önemli kimyasallardan biri olarak nitelendirildiği, radyoaktif olması açısından büyük tedbirler gerektiren bir element olma özelliği gösterdiği, yalnızca devlet kontrolünde üretilebileceği belirlendi.

Jandarma ekiplerinin başvurduğu Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ile yapılan görüşmede, ele geçirilen maddenin radyoaktif ve yasaklı olduğu bildirdi.

 

10 mg bina yıkıyor

 

Sezyum 137’nin 10 miligramının bile patlayıcı haline getirilmesi durumunda büyük bir binada geniş çaplı hasara neden olabileceği belirtilmiştir.

Leave A Reply

Your email address will not be published.