Bazilika’nın su altı müzesi olacağı açıklanmıştı kalıntıları suyun üzerine çıktı.

0

Su altı arkeoloji müzesi olacağı açıklanan bin 1500 yıl önce Aziz Neophytos adına inşa edildiği belirlenen İznik Gölündeki bazilikanın kalıntıları gölün çekilmesi ile su üzerine çıktı.

 

BURSA’nın İznik İlçesi’nde göl kıyısının 20 metre açığında 2 metre derinlikte bulunan ve 1500 önce Aziz Neophytos’un adına inşa edilen bazilika, Amerika Arkeoloji Enstitüsü’nün (Archaeological Institute of America) tarafından “2014 Yılının En Önemli 10 Keşfi” arasında gösterilmişti.  Türkiye’nin ilk su altı arkeoloji müzesi olacağı açıklanan bazilikanın kalıntıları İznik Gölünde yaşanan çekilmenin ardından su üzerinden görülmeye başladı.

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Uludağ Üniversitesiyle ortaklaşa sürdürülen kazı faaliyetlerinin ardından Türkiye’nin ilk su altı Arkeoloji müzesi olması için projesi hazırlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığına sunulan Bazilika’nın su altı arkeoloji müzesine dönüştürüleceğini açıklayan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Yönetim Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu “Turistler yeni tecrübeler istiyor. Tarihin ilk turistleri olan İskoç şövalyeleri İznik bazilikasını ziyaret etmenin işareti olarak su altı bazilikasına mühür bırakmış. Turist, şova düşkün olduğu için İznik bazilika su altı yürüyüşü, su altı arkeoloji deneyimleri, yaşayan kültürel mirasın aktarılması, eko-turizm ve doğa sporları turizmine ağırlık verip yeni turizm rotaları ortaya çıkaracağız.” demişti.

 

İznik Gölünde tarihin en fazla su çekilmesinin yaşandığı bu günlerde su altında olan tarihi bazilikanın kalıntıları su üzerinden görülmeye başladı. Bazilikayı görmek için İznik’e gelen fakat su altında olduğu için göremeden giden ziyaretçiler artık bazilika kalıntılarını görebiliyorlar. İznik Gölünde yaşanan çekilme bu hızla devam ederse 1-2 sene içerisinde su altındaki bazilikanın tamamen su üzerine çıkabileceği ifade ediliyor.

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.