Asa; Asla üreticimizi mağdur etmedik, bu senede etmeyeceğiz

0

Marmarabirlik yönetim kurulu başkanı Hidamet Asa İznik’te gazeteciler ile bir araya geldi. Asa “ asla üreticimizi mağdur etmedik bu senede etmeyeceğiz. Önceliğimiz üreticinin kazanması, Marmarabirliğin zarar etmemesi ve tüketici memnuniyetidir. Biz bunların hepsini bir bütün olarak değerlendirip ona göre kendimize bir yol haritası belirliyoruz” dedi.

 

Marmarabirlik başkanı Hidamet Asa İznik Zeytin Kooperatifi yönetim kurulu üyeleri ile birlikte İznik basını ile bir araya geldi. Yaklaşan kampanya öncesinde rekolte beyanı ile ilgili üretici ortaklara çağrı yapan Asa, ortaklarımız gerçeğe yakın beyanlarda bulunsunlar bizde ona göre planlama yapalım dedi.

 

Asa devam eden açıklamasında “ 2018 yılında Afrin’den zeytin geldi diye ortaya yalan atıldı. Kimse sorgulamadı . Çıkıp açıklama yaptık ispat edin görevi bırakacağız dedik. Bu olay bilinçli yapıldı amaç üreticiye panik yaptırmak ve ürünü ucuza almaktı. Kısaca olan üreticiye ve, Marmarabirlik’e oldu. 2019 yılında ortaklarımızdan 87 bin ton rekolte beyanı geldi alacağımız zeytin 50 bin ton alım planı yapıldı. Nasıl  bir sistem uygulayabilirsiniz kota uygulaması yapmadan. Maalesef son iki yılda hizmetler değil kişiler üzerinden siyaset yapılmaya çalışılmakta ve kişisel haklarımıza saldırı yapılmaktadır. Kişisel eleştirilerden karlı çıkan olmaz. Eleştiri yapılırken ortak menfaatleri Kooperatif ve Marmarabirlik menfaatleri olmalıdır. Hiçbir rakamsal veri ortaya konmadan yapılan eleştiri ve açıklamaları doğru bulmuyorum” dedi.

 

Marmarabirlik olarak İznik kooperatifi bölge rekoltesi tespit komisyonu kuruldu. 8 kişilik bir ekip rekolte tespit çalışmalarını sonuçlandırdı. Yakında kamuoyu ile paylaşılacaktır.

 

2020 yılında 45 bin ton ürün satışı hedefliyoruz. Rakamları bu seviyelere kadar çıkarmamıza rağmen daha yapacak çok işimiz olduğunu düşünüyorum diyen Asa “Yeni sezon ile ilgili çalışmalarda devam ediyor.  Yapılan çalışmalara göre zeytinin geçen seneki kilo başına maliyeti 4 TL’di. Bu sene kg başına maliyetler Tarım ilçe müdürlükleri ve Ziraat Odalarından alınacak. Zeytin karardığı gibi kampanyayı başlatacağız tüm hazırlıklarımız tamam. Rekolte beyan alımları  16 Ekim tarihinde sona erecek.  Rekolte beyan alımları sona erdikten, bölge rekoltesi ve ülke rekoltesi belirlendikten sonra alım politikalarımız belirlendikten sonra fiyatlar açıklanacaktır. Ortaklarımızın gerçeğe yakın beyanname vermelerini istiyoruz. Yüksek rekolte beyanı verip  kısıtlama yolunu açmasınlar kısıtlamayı getiren verilen yüksek beyandır. Geçen sene 87 bin ton rekolte beyanı yerine 60 bin tonlarda beyan gelmiş olsa idi kota uygulaması yapmayacağımızı kampanyanın başında açıklamıştık. Buna rağmen yüksek rekolte beyanı geldi.

Geçtiğimiz yılı değerlendirdiğimizde toplamda 23 bin ortağımız rekolte beyanı vermiş 3 bin ortak bir kilo bile zeytin vermemiş, kotasının yüzde ellisini tamamlamayan ortak sayısı 7 bin. 9 bin ortağımızda kotasını tamamlamamış. Marmarabirlik olarak nasıl plan yapabilirsiniz ? Ortaklarımız afaki rakamlarda beyan vererek hem kendilerini sıkıntıya sokmuş hem de Marmarabirliğin planlamasını bozmuştur. Bu anlamda üreticilerimize daha zaman varken rekolte beyanlarını gerçeğe yakın vermeleri  konusunda uyarıda bulunmak istiyorum” dedi.

 

Kota’yı ortakların vereceği beyanlar belirleyecek

 

Asa “Göreve geldiğimiz 10 yıl süresince ilk kez geçtiğimiz sezon koto uygulaması gerçekleştirdik. Bize soruyorlar bu yıl kota olacak mı? bunu şimdiden söylemek çok zor çünkü elimizde veriler yok gönül ister ki ortaklarımız gerçeğe yakın beyan versinler bizde planlamamızı ona göre yapalım. Bu sorunun cevabı 16 Ekim tarihinden sonra gelen veriler doğrultusunda netlik kazanacak. Ürünün kararması ile birlikte de sezonu açacağız” dedi.

Marmarabirlik açısından sıkıntısız Üreticilerimiz için de kazançlı ve bereketli bir yıl olmasını diliyorum.

 

 

 

Windows 10 Education Satın Al

Leave A Reply

Your email address will not be published.