İZNİK KÜLTÜR CEMİYETİ , PUSUDA OYUNUYLA SAHNEDE İZNİKLİLERİN KARŞISINDA

Kenan Yeşilyurt yazdı...

0

Bundan sonra da İznik Ortaokulu öğrencileri çeşitli oyunları velilerine ve İznik ahalisine sergilediler. “Ölümden Daha Büyük İşler Var” Oyununu sahneye koyanlar ve arkadaşlarının 1964 de hedefleri daha büyüktü. Bunun için 14.10.1964 de İznik Orta Okulu’nun ilk yıllarının öğrencileri İznik Kültür Cemiyeti’ni kurdular. Dernek merkezi Babacan pasajındaydı. Özellikle kuruluş çalışmalarına, Emekli öğretmen Orhan Sargın yardımcı oldu.

16 Eylül 1964 tarihli İznik Sesi gazetesi İznik Kültür Cemiyeti tüzüğünü yayınlanarak kuruluşu gerçekleştirilmiş oldu. Cemiyetin kurucu üyeleri:
Bedrettin Sargın. Doğan Meriç, Mustafa Yeşilyurt, Orhan Turan, Osman Kurkur, Osman Tufan, Sadettin Topcu

Derneğin amaçları;
Tiyatro faaliyeti göstermek
Gazete ve dergi çıkarmak.
Münazaralar ve müsabakalar tertip etmek.
Konferanslar ve günler tertip etmek.
Geziler tertip etmek
Öğrencilere kurslar açmak.
Turizm ve tanıtma faaliyetlerinde bulunmak……

Dernek kurulduktan sonra da kurucu üyeler görev dağılımını yaparak 14 Ekim 1964 tarihinde İznik Sesi Gazetesi’nde yayınlandı.
Buna göre;
Başkan Orhan Turan II. Başkan Sadettin Topcu Başkan Yardımcısı Osman Tufan Muhasip Osman Kurkur Genel Sekreter Mustafa Yeşilyurt Başkan Yardımcısı Doğan Meriç Genel Sekreter Yrd. Bedrettin Sargın

Dernek kurulduktan kısa bir süre sonra Cahit Atay’ın “Pusuda” adlı oyunu sahneye koymak için provalara başladılar.

Oyun provalarında onlara Orhan Sargın yardımcı oluyordu. Ve kısa bir zaman sonra da Kardeşler Sineması’nda İzniklilere oyunlarını sundular.
Pusuda, Cahit Atay’ın 1961 yılında yazdığı komedi tarzında tek perdelik tiyatro oyunudur..

 

Kasabanın okumuş yazmış delikanlısı Yaşar, şehirden doğduğu kasabaya geri döner. Ancak onun dönüşü kasabanın ağası Yılanoğlu’nun işine gelmemektedir, çünkü o da Yaşar’ın sevdiği kıza göz koymuştur. Bu nedenle Yaşar’ın ortadan kalkmasını ister. Göz koyduğu kızı sevdiği gence kaptırmamak için kasabanın safı bostancı Dursun’u kandırarak Yaşar’ı öldürmesi için ikna eder. Hiçbir zaman adam yerine konmamış saf Dursun, Yılanoğlu’nun dolduruşuyla kırsal alanda pusuya yatarak Yaşar’ı beklemeye başlar. Ancak işler Yılanoğlu’nun düşündüğü gibi yürümeyecektir; Yaşar’a doğrultulmuş silah bir anda kendisine döner… Cehaletin kurbanı olmuştur.

Yaşar rolünü Osman Kurkur, Dursun rolünde ise Mustafa Yeşilyurt canlandırmıştır. Oyunlarını gündüz ve gece olarak iki seferde icra etmişlerdi. Kaymakam Salim Taşkın, Belediye başkanı İnal Sargın, Orta Okul Müdürü Seydi Köktürk, Baş Öğretmen Abdullah Doğancı, Okul Müdürleri, daire amirleri. öğretmenler, Orhan Sargın ve İznikli izleyiciler. Başta aileler olmak üzere İznikliler tarafında taktirle karşılanmıştır.

Bu başarı onları yeni bir proje hazırlamaya yönlendirmiştir.
Sahneye ikinci defa ise şiir gecesi hazırladılar. İspanya iç savaşından dizelerle

Not: Cahit Atay oyunlarının konularını genellikle köy ve kasaba insanlarının hayatından alırken toplumun aksayan yanlarını, yanlış gelenek görenekleri yeren bir tarzı izler. Ağa-köylü ilişkisinde ağaların yanlış tutumlarını eleştirir
.

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.