26  YILLIK BİR KARA DELİK: DM 357 MUAVENET

0

26  YILLIK BİR KARA DELİK: DM 357 MUAVENET

Ve de  İZNİKLİ HEMŞEHRİMİZ TEĞMEN AHMET TIRNAVAZİYAR

 

2 Ekim 1992’de Türk donanmasına ait Muavenet gemisinin ABD Deniz Kuvvetlerine ait Saratoga gemisi tarafından vurulması.

Ege Denizi’nde süren NATO “Kararlılık Gösterisi-92” tatbikatı sırasında  bilinmeyen bir nedenle ABD deniz kuvvetlerine ait Saratoga(CV40 ) uçak gemisinden ateşlenen bir füze, DM 357 borda numaralı Muavenet  adlı Türk muhribine isabet etti.    

            TCG Muavenet30 yaşında2. Dünya Savaşı’nı Pasifik’te yaşamış, top ve uçaksavarlara ait 41 namlusu ile en fazla sayıda silah barındıran bir muhrip  (destroyer)  olmanın yanı sıra mayın döşeme yeteneğine de sahipti.
Bordasındaki 357’nin önündeki DM de bunu ifade ediyordu (Destroyer-Mayın).
17 subay41 astsubay ve 371 erin görev yaptığı gemi, o günlerin donanmasını oluşturan “Tepe” sınıfı muhriplerinden di. İznikli hemşehrimiz Tgm. Ahmet Tırnava da bu gemideydi.

Olay   23.13’te meydana geldi. Saratoga (CV40)  uçak gemisinden bilinmeyen bir nedenle bir füze fırlatıldı. Isıya duyarlı, tahrip gücü yüksek “Sea Sparrow” güdümlü füze Muavenet muhribinin köprüsüne isabet etti,  şiddetli patlamayla birlikte havaya uçtu. Olayda gemi komutanı dahil beş subay,  bir er şehit  ve de yaralananlar oldu.

İlk yaralı  sabah saatlerinde İznikli hemşehrimiz Teğmen Ahmet Tırnova, Hava Eğitim Komutanlıgı helikopter pistine indirildi, buradan Dokuz Eylül üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılarak ameliyata alındı. 15 günlük muharebe subayıyken, tatbikatta vurulan Tırnava, bu olay sonrasında 15 gün komada kaldıktan sonra yaşama geri dönebildi.

Müttefik Basın Bilgi Merkezi’nde Türk ve ABD’li subaylar tarafından düzenlenen kazayla ilgili  toplantıda, Amerikan 6. Filosu temsilcisi bir yüzbaşı, ateşlenen füzelerden birinin 12 feet uzunluğunda, 8 inç çapında, 500 libre ağırlığında ve içinde patlayıcı tahrip maddesi bulunan bir başlığa sahip olduğunu belirtti. ABD’li subay, füzelerin kutu kapağı açıldığında ateşlenebildiğini anlattı.

İşin bir ilginç yanını ise güdümlü füze atış kontrol merkezinin, gemideki diğer silah sistemlerinden farklı bir yerde bulunması oluşturuyor. Bu da USS Saratoga’da görevli 5300 kişiden herhangi birinin suçlu duruma düşmesini engelliyor. Çünkü silahı kullanmak sadece o bölümün yetkililerinin kontrolünde gerçekleşebiliyor. DM 357 borda numaralı TCG Muavenet muhribini hedef alan atışta, ikinci bir Sea Sparrow’un daha gönderilmiş olması, olayın üzerindeki kuşkuları artırıyor.

Uzmanlar, Sea Sparrow güdümlü füzesinin hata sonucu Türk muhribini vurmasını zayıf bir ihtimal olarak görüyor.

NATO’nun sonbahar serisi planlı tatbikatlarından olan “Display Determination 92 / Kararlılık Gösterisi 92’de yaşanan dehşet verici olay, hafızalardan uzun süre silinmeyecek ve de silinmedi.
Ama içimizde yanan ateş, aradan tam 26 yıl geçmiş olmasına rağmen sönmüş değil.
Kimse bu olayın “kaza” olduğuna inanmıyor ama gerçeğin ne olduğunu da hala kimse  bilmiyor.
Bilinen, 5 denizcimizin yaşamına mal olan bu olayın ardından TCG Muavenet’in  “pert” edilmesi, CV 40 USS Saratoga’nın yıldırım hızıyla “emekliye” ayrılması, gemide görevli subaylara “disiplin cezası” verilmesi…

ABD mahkemelerinin, “Bu adli bir olay değil, siyasi. Bizi aşar” demesi ile dava dosyalarının kapatılması, Türkiye’nin de bu sonuca sessiz kalması…

Ne demiş düşünür?

Geçmişin hesabını soramayanlar
geleceğin umudunu yaratamazlar…

Emekli Öğretmen Kenan YEŞİLYURT

Leave A Reply

Your email address will not be published.