Zeytin Tarlasında 4. Lahit Bulundu

0

İznik´te bugüne kadar 3 adet erken Roma dönemine ait lahit mezarın gün yüzüne çıkarıldığı zeytin tarlası 1 milyon 50 bin TL bedelle kamulaştırılmıştı. Resmi kazıların başlamasının ardından aynı bölgede bir lahit mezar daha bulundu.

Hisardere yolu üzerindeki Zeytin tarlasında Roma dönemine ait 3 lahit çıkarılmıştı. Defineciler tarafından talan edilen tarlada başka bir lahit daha olabileceği söylnmesine karşın bu netlik kazanmamıştı. 3 yıldır beklenen kamulaştırılma kararının ardından başlatılan arkeolojik kazılar sonunda 4. lahit’te bulundu.

Lahit tarlası olarak bilinen ve ilk olarak Kral Mezarı’nın çıktığı alanda 2015 yılında eşine az rastlanır güzellikte bir lahit mezar daha bulunmuş ve buradan çıkarılarak Müze bahçesine götürülmüştü. 2016 yılında ise yapılan kazı çalışmaları sonucunda kapağı açılmamış ve tahribata uğramamış bir lahit daha bulundu. Bu lahit’de kazı çalışması ile yerinden çıkartılarak müze bahçesine götürüldü. Lahit’in kapağının açıldığı gün basına haber verilmezken görüntü alınmaması içinde müze bahçesinin korkulukları mavi bezlerle kapatılmıştı.

Daha sonra definecilerin kaçak kazı alanı olan Hisardere yolu üzerindeki zeytin tarlası defineciler tarafından adeta talan edilmiş ve bu alanda bir lahit daha bulunduğu iddia edilmişti. Ancak toprak altındaki 4. lahit istimlak süreci sebebiyle çıkarılamayarak emniyet güçlerince gözetim altında tutuluyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Roma dönemi nekropol (mezarlık) olarak bilinen zeytinliğin kamulaştırılmasının ardından başlatılan resmi kazılarda 4. lahit bulundu. Lahdin çıkarılması için toprak tabaka kazıldı. Lahdin 1 metre derinlikte olduğu, kazı çalışmalarının devam edeceği öğrenildi.

Buradaki çalışmaların tamamlanmasının ardından bölgenin müze olabileceği belirtiliyor.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.