Zeytin Kooperatifi 5 Milyon 400 Binlira Kar Etti

0

S.S.699 Sayılı İznik Zeytin Tarım Satış Kooperatifi 2016–2017 iş yılı olağan mali genel kurulu ortakların yoğun katılımı ile gerçekleşti. Genel kurulda görüşülen 11 madde oy birliği ile 1 madde ise oy çokluğu ile kabul edildi.  İznik Zeytin Kooperatifi 2016 – 2017 yılında ortaklarından 29 Milyon lira bedelle 6 Milyon 82 bin kilo zeytin aldı. Kooperatif almış olduğu zeytinleri ise Marmarabirliğe 42 Milyon bedelle sattı. Giderler çıkarıldıktan sonra İznik Kooperatifi net olarak 5 Milyon dörtyüz bin lira kar etti.

Toplam 700 ortağın katıldığı mali  genel kurul İznik Zeytin Kooperatifi Düğün Salonunda gerçekleşti. Genel kurula İznik Kaymakamı Bülent Bayraktar, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Ak Parti İlçe Başkanı Halil İbrahim Gökbulut, CHP İlçe Başkanı Asiye Çalışkan, MHP ilçe Başkanı Hüseyin Çetin, İYİ Parti Başkanı Hilmi Dükkancı, Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu, siyasi parti temsilcileri, Kooperatif başkanları, muhtarlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve ortaklar katıldı.

Kongreye gelen tüm üye ve misafirlere teşekkür ederek açış konuşmasını yapan Kooperatif başkanı Ergün Sürücü; “Öncelikle Eylül ayında yaşanan dolu felaketi nedeni ile zarar gören ortaklarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum Allah üreticilerimizi ve ortaklarımı bu gibi afetlerden korusun. Kampanyamız boyunca 52.6 milyon lira karşılığında 8300 ton zeytin alımı gerçekleşti. Bu yıl kotasız alım yapıldı alım fiyatlarında geçen yıla oranlar dane bazında %30’lara varan aranda artış sağlandı. Amacımız ortaklara verdiğimiz hizmetin kalitesini devamlı arttırmaktır. Bunun içinde üç yıldır uyguladığımız gece ürün alımları sayesinde üreticilerimiz sabah zeytin teslim etme telaşından kurtuldu. Bu yıl ilk def deneme uygulaması yaptığımız yaşlı ve eleme imlanı bulunmayan ortaklarımızın zeytinlerini kooperatifte elemek suretiyle ihtiyaç sahibi olan özellikle yaşlı ortaklarımıza yeni bir fayda sağlandı. Almış olduğumuz zeytinlerin ödemeleri de %80 peşin olarak ödendi kalan alacaklarının tamamı da Ocak ayı içerisinde ödenerek tamamen bitirildi” dedi.

Mali Kongre Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından. Divan heyetinin seçilmesi ile başladı. Genel kurulda 2012-2013/ 2013-2014 / 2014-2015 / 2015-2016 dönemlerine ait raporlar, gelir gider tabloları, okunarak müzakere edildi. Bu yıllarda görev yapan yönetim kurulu üyeleri de oy birliği ile ayrı ayrı ibra edildi.  Kooperatifin Ana sözleşme gereği sermaye payı taksitini ödeyemeyecek durumda olan ortakların pay taksitleri bir yıl süre ile ertelendi. Genel kurulda oy çokluğu ile kabul edilen tek gündem maddesi ise Yönetim kurulu üyelerinin aldıkları huzur hakkı ve harcırah konusunda yaşandı. Divan başkanlığına iki ayrı önerge sunuldu birinci önergede yönetim kurulu üyelerinin huzur hakkı için net asgari ücret almaları, Mehmet Özer ve Adnan Ataş imzalı önerge de ise  huzur hakkı için 550 lira almaları önerildi. Kısa bir zaman süren tartışmaların ardından oylamaya geçilirken Özer ve Ataş’ın verdiği önerge 20 oy alırken, diğer önerge 430 oyla kabul edildi. Kongrede söz alan üyelerden Tarık Demiray Kooperatifin genel kurulda inceleme raporlarının bir kitapçık halinde üyelere sunulmasını ve üyelerin bu raporları genel kurul öncesinde incelemesi gerektiğini belirtti.

Kongrede söz alan Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa; “ben özellikle yönetim kurulu maaşlarının kongrede tartışılmasından büyük üzüntü duyuyorum fakat bir o kadar da seviniyorum. Marmarabirlik öyle bir duruma gelmiş ki şu an itibari ile sadece genel kurullarımızda yönetim kurulu maaşları sorgulanan bir durum var ortada. Ne kadar güzel değil mi çünkü eleştirecek bir şey yok ki, ürün mü alamadık, yok öyle bir şey, kota mı koyduk yok öyle bir şey, bedelleri mi ödeyemedik yok öyle bir şey, yatırım mı yapamadık yok öyle bir şey, kurumu zararı mı uğrattık yok öyle bir şey, personel maaşlarını mı ödeyemedik yok öyle bir şey, değerli arkadaşlar sadece 2016-2017 sezonundan bahsediyorum sadece ortaklarımızdan 290 trilyonluk alım yaptık bunun yüzde 80’ini peşin ödedik, geri kalan kısmını da 26 Ocak’ta ödeyerek bitirdik. Dahasın da 15 trilyonluk yeşil zeytin aldık ve parasını ödedik, 17 trilyonluk zeytinyağı aldık ve parasını ödedik kısaca bugün Marmarabirlik bütçesinden 340 trilyon para çıktı evet bir kuruşta kredi kullanmadık, durumu sizlere kısaca özetledim. Hal böyle iken bu gibi olumsuz şeyleri kongrede konuşmak bizlere yakışmıyor gelin kapımız sizlere hergün açık bornova escort bunları birlikte tartışalım ama kongrede böyle basit şeyleri değil, kooperatifimizi daha ileriye taşıyacak projeler ve öneriler sunup tartışalım ve çocuklarımıza daha iyi bir gelecek tahsis etmek için tartışalım ve kooperatifimizi ileriye taşıyalım” dedi.

Mali genel kurul gündem maddelerinin oylanması sona erdi.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.