Üçok; RES projesi ÇED raporunu mahkeme reddetti

Kocaeli 2. İdare Mehkemesi, Marmara Bölgesi'nde yaban yaşamının son sığınaklarından biri olan Samanlı Dağları'nda, Cengiz Holding tarafından yürütülen Karamürsel RES projesi "ÇED olumlu" kararını iptal etti.

0

İznik ve Bursa ile birlikte Yalova, Kocaeli, Adapazarı ve Bilecik’in en önemli oksijen ve su kaynaklarından ve Marmara Bölgesi’nde yaban yaşamının son sığınaklarından biri olan Samanlı Dağları’nda, Cengiz Holding tarafından yürütülen Karamürsel RES projesine karşı Kayınormanı Derneği’nin  açtığı dava sonuçlandı.

 

“‘ÇED OLUMLU’ KARARINI İPTAL ETTİ”

 

“Kocaeli 2. İdare Mahkemesi’nin hem Kayınormanı Derneği, hem de Kocaeli’deki çevrecilerin açtığı iki davayı da sonuçlandırarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Karamürsel RES projesi için verilmiş bulunan “ÇED olumlu” kararını iptal ettiğini belirten Kayınormanı Derneği Başkanı Bülent Üçok, “Kararda, tarafımızdan israrla savunulan ‘projenin bölgedeki orman ekosistemine, yaban hayatına ve özellikle de göç eden kuşlara zarar vereceğine’ ilişkin görüşlerimizi destekleyen uzman bilirkişi raporları etkili oldu” ifadelerini kullandı.

 

“HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDERKEN ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİ”

 

Daha önce Samanlı Dağları üzerindeki Yuvacık RES projesine karşı mücadelede Güriş Holding’in bölgeden çekilmesini sağladıklarını ancak, Cengiz Holding’in hukuki süreç devam ederken inşaat çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Üçok, şunları aktardı;

 

“Cengiz Holding, toplam 6 türbinlik Karamürsel RES projesini, kış koşullarının nispeten hafif geçmesinden de yararlanarak önemli ölçüde tamamladı. Ancak mahkeme kararı gereğince, bundan sonra inşaata devam etmesi ve türbinleri faaliyete geçirmesi hukuken mümkün değil. Firmanın aleyhindeki bu karara karşı temyize gideceği kesindir ancak bizler İdare Mahkemesi kararlarının temyiz mercii olan Danıştay’ın, kesinleşmiş önceki Yuvacık RES kararı doğrultusunda bu kararı da onaylayacağını umuyoruz.

 

“HEDEFİMİZ TÜRBİNLERİN SÖKÜLEREK BÖLGEDEN ÇIKARTILMASI”

 

Karar kesinleşinceye kadar da firmanın bölgedeki her türlü çalışmalarını durdurması konusunda takipçi ve gerekirse de şikayetçi olacağımızı, hem firmaya hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na noter kanalıyla ihtar etmek için hazırlık yapıyoruz. Bundan sonraki hedefimiz de, Cengiz Holding tarafından bir oldu-bittiye getirilerek yapılmış olan türbinlerin sökülerek bölgeden çıkartılmasını sağlamak olacaktır.

 

“SAMANLI DAĞLARI VE KAYIN ORMANLARI SAHİPSİZ DEĞİLDİR”

 

Böylece, daha projenin yapım aşamasında Samanlı Dağları ekosistemine verilen zararın, doğanın kendini onarma gücü tarafından zaman içerisinde giderileceğine inanıyoruz. Samanlı dağları ve kayın ormanları sahipsiz, üzerinde yaşayan canlılar kimsesiz değildir. Bölgemizin ve ülkemizin doğasını koruma ve geliştirme konusundaki çabalarımız artarak sürecektir.”

Leave A Reply

Your email address will not be published.