Türk dünyası İznik’te buluşacak

0

2020 yılında Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek 4’üncü Dünya Göçebe Oyunları 7 ülkenin katılımı ile İznik’te gerçekleştirilecek. Türk kültürünün tanıtılması için büyük bir fırsat olan oyunlar geleneksel sporlar ve yerel kültürlerin buluşması açısından önemli bir yere sahip. İznik’te 200 dönümlük bir alanda gerçekleştirilecek olan oyunlar için yaklaşık 70 milyon liralık dev bir bütçe ayrıldı. Olimpiyat oyunları içinse bir hafta içerisinde İznik’e 600 bin yerli ve yabancı turistin gelmesi bekleniyor.

 

İznik Belediye başkanı Kağan Mehmet Usta gazetemize yaptığı açıklamada “Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu İznik’e büyük bir sürprizim var dediğinde inanın bu kadar büyüğünü düşünmemiştik. Aldığımız bu haberle heyecanımız kat ve kat arttı” dedi. Usta “ 2018 yılında Kırgısiztan’da yapılan Dünya Göçebe Oyunlarının kapanış töreninde dördüncüsünün Türkiye’de yapılması kararı alınmıştı. Daha sonra yapılan görüşmelerde İznik’in de aday kentler arasında olduğunu öğrendiğimizde Büyükşehirimiz ile birlikte hemen çalışmalarımıza başladık ve “Neden İznik” isimli bir dosya hazırladık” dedi.

 

Heyecanlı Bekleyiş

 

Türk olimpiyatları için İznik’in aday olduğunu öğrenmemizin ardından bizler büyük heyecan yaşadık ve beklediğimiz haber sayın bakanımız tarafından açıklandı. Bu olimpiyatlar İznik açısından çok büyük önem taşıyor. 2020 Eylül ayında yapılması düşünülen olimpiyatlara katılacak Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Moğolistan, Tacikistan, ve Afganistan’ın cumhurbaşkanlarının katılması bekleniyor. Tabii bizim çok büyük bir heyecanımız daha var oda sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı İznik’te ağırlayacak olmamızdır.

 

Dev Bütçe

 

5 medeniyete ev sahipliği yapan ve dünyada eşi benzeri olmayan İznik’in Türk’lerin Anadolu’daki ilk başkenti olması nedeniyle de Türk ve dünya kültürü için büyük önem  taşıdığını belirten başkan Usta “ Türk olimpiyatları İznik açısından çok büyük bir tanıtım fırsatı olacaktır. Olimpiyat oyunları için 200 dönümlük bir alan düzenlenecek. Bu düzenlemeler içince yaklaşık 70 milyon liralık dev bir bütçeden bahsediliyor. İlçemizde bir hafta sürecek olimpiyatlarda İznik’e yaklaşık 600 bin turistin gelmesi bekleniyor. Yani önümüzdeki süreçte İznik’te çok hummalı bir çalışma gerçekleştirilecek. İznik’in tarihi dokusu yeniden elden geçirilecek. Bu büyük organizasyonun İznik’te yapılmasında emeği geçen sayın bakanımıza, büyükşehir belediye başkanımıza, milletvekillerimize ve bürokratlarımıza şahsım ve İznik adına teşekkürlerimi sunarım” dedi.

 

Olimpiyat oyunlarında, mangala, kemik fırlatma, ok atışı, kartal ve şahinle avcılık, mas ve bilek güreşi gibi 37 spor dalında yarışmalar düzenlenecek.

 

2018 yılında Kırgısiztan’ın Issık Göl bölgesine bağlı Çolpan-Ata kentinde düzenlenen III. Dünya Göçebe Oyunları’na 37 spor dalında 74 ülkeden 2 binin üzerinde sporcu katıldı.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.