LONDRA’da YILBAŞI YEMEĞİNİ İZNİK ATMOSFERİNDE YEMEK İSTER MIYDİNİZ !!

Kenan Yeşilyurt'un kaleminden...

0

O zaman    İZNİK RESTAURANT’ın   menüsüne bir göz atın o zaman.  (1 £ =22,67TL)

İngiltere’deki Türkler,  İngiliz gazetelerinde İznik Restaurant’ın övgüleriyle sık sık karşılaşırlar. Bir İngiliz gazetesinde, İşçi Partisi Londra eski Belediye Başkanlarından Ken Livingstone ’un Muhafazakar Parti milletvekili Charles Kennedy ile yediği yemeği anlatan söyleşisinde, duvar çinilerinin asılı olduğu mekanda Osmanlı yemekleri yemişler ve övgüyle söz etmişler.

Independent gazetesi Şubat 1998’de İngiltere’nin en ünlü on restoranından biri ilan etmiş îznik’i. Evening Standard  (Tabloid Gazete) ise “Türk Mutfağı’nın Kâbesi” diye adlandırmakta. Guardian Gazetesi tarafından yüzlerce Türk restaronu arasında, en iyi Türk restoranı seçilmiş.  Hardens tarafından ise Londra’da keseye en uygun lokanta olarak tespit edilmiş. İngiliz yemek eleştirmenleri tarafından Sevgililer Günü’nde gidilebilecek üç restorandan biri olarak gösterilmiş.  Naturalist bir üslupla işlenmiş çinilerin lacivert, koyu yeşil, firuze, mercan kırmızısı renklerindeki gülleri, laleleri ve karanfilleriyle  İznik Restaurant, Türk mutfağına özgü yemekleri ve Anadolu kültürünü yansıtan iç dekorasyonu ile Londra’nın en gözde restoranları arasındadır. 1998 Parlamento Noel Partisi Yemeği İznik tarafından hazırlanmış.  Başbakanlığı sırasında Blair, İznik’te çok sık yemek yemekteydi. Vitraylarla süslenmiş kapı. Tavandan sarkıtılmış yumurta çiniler, duvarlarda özenle duvar tabakları, incecik masa örtüleri dikkat çekmekte. Herbir çini tabakta, herbir el oyması ahşap masada ve adında, çok emek verilmiş bu restoranın tarihi saklı. çünkü ismi özenle seçilmiş. İznik, çok emek verilerek üretilen çinilerin yurdu. Yani, hayatın tarih ve emekle anlamlı olduğuna inananlar için özel bir anlam taşıyor İznik ismi. Öte yandan, bu restoranda yemek yiyen İngilizlerin çoğu İznik’i merak edip, görmeye gitmekteler.  İznik Restaurant ın sahibi Adem Öner  Bey işleri artık eşi Pırıl ve oğluna bırakmış.  Iznik’i eşi ve oğlu başarıyla devâm ettirmekteler.   Restoranlarında, Londra’ya yolu düşen Türkleri ağırlamanın, Ramazan’da geleneksel iftar yemeği vermenin ve yeni Türk yemeklerini deneyerek menüyü zenginleştirmenin keyfini sürmekteler.

Kurucusu neden İZNİK sorusuna  ise “Tarihine ve yurduna sevdalı bir Türk gibi ben de Yurdumun güzelliklerini tanıtmak ve duyurmak -elbette lâyıkiyle- vazifemiz olduğu kanaatindeyim. İznik adını seçerken dikkat ettiğim husus; Ön Asya’da Türk varlığının ortaya çıkışında sahibi olduğu önemli mevkî. Türk Dünyası ve Tarihi itibariyle mühim bir kilometre taşı… Kuruluşumuzun uğurlu bir durağı oluşunun yanı sıra,taşıdığı milletler arası tarihî önem de kararımıza tesir etdi. Hırıstiyan Dünya için, Vatikan’ın nezdinde taşıdığı favkalâde önemli. Vatikan’a göre Kudüs ve Roma ile birlikte üç mübarek Merkez’den biri de İznik olması etkiledi” İznik Restaurant ismi ortaya çıktı.

İznikli olmasa da uzaklarda İznik in tanıtımın da katkıda bulunan İznik Restaurant ailesine teşekkür ederiz

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.