Lahitteki binlerce yıllık aşk mesajını arkeologlar çözdü

İznik Arkeoloji Müzesi'nde bulunan Hisardere Nekropol alanından 2021 yılında çıkarılan ve MS 2 yüzyıla tarihlenen lahdin üzerindeki mesaj arkeologlar tarafından tercüme edildi.

0

Mesajda, “Ben üzgün Arete, Antigonos’un mezarı başından sesleniyorum. Üzüntüden saçlarımı yoluyor ve duygularımı ağlayarak gösteriyorum. Bu kötü talih, bu seçkin adamı özgür bırakmak yerine tutsak etti.” ifadeleri yer alıyor.

 

Beş medeniyete başkentlik yapmış dünyaca ünlü tarihi kent İznik’te Arkeoloji müzesinin yapımı tamamlandı ve ziyarete açıldı. 2021 yılında defineciler tarafından bulunan ve yapılan kazı çalışm aları neticesinde çıkartılarak müzede sergilen lahit mezarın üzerine işlenmiş duygusal mesaj arkeologlar tarafından tercüme edildi.

 

ÖNEMLİ LAHİTLER BULUNUYOR

 

Müze 5 bin yıllık tarihe ev sahipliği yapmasıyla da dikkatleri çekiyor. Temeli 2020 yılında atılan İznik Arkeoloji Müzesinin yapımı tamamlandı. Kısa süre içerisinde resmi açılış töreni gerçekleşecek olan ve mimarı yapısıyla Avrupa’nın en önemli müzeleri arasında gösterilmeye aday yeni müze Cilalı Taş Devri veya bilimsel adıyla Neolitik Çağ’dan bu yana bütün tarihlere tanıklık yapıyor. Roma dönemine ait mermer oyun tablasının da bulunduğu yeni müzede üzerinde ki işlemeleriyle dikkat çeken savaşçı Yunan kahramanı Akhileus Lahdi, Tanrılar Lahdi, Antigonos Lahdi ve asil ailelere ait birbirinde önemli lahitler yer alıyor.

 

“DUYGULARIMI AĞLAYARAK GÖSTERİYORUM”

 

Yeni açılana arkeoloji müzesinin en çok dikkat çeken eserlerinin başında Antigonos’a ait lahit yer aldı. İlk kez görüntülenen lahitin üzerindeki Roma harfleriyle yazılan duygusal mesaj ise herkesi şok edecek cinsten. Arkeologlar tarafından çevirisi yapılan 1800 yıllık mesajda şu ifadeler yer alıyor; “Ben üzgün Arete, bütün benliğimle Antigonos’un mezarı başından sesleniyorum. Üzüntüden saçlarımı yoluyor ve duygularımı ağlayarak gösteriyorum. Bu kötü talih, bu ölüm bu seçkin adamı özgür bırakmak yerine tutsak etti.”

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.