İznik’in Sokak / Cadde ve Parklarına İsimleriyle Yakışanlar

İznik sokak/Cadde / Park isimlendirmelerinde,  isimleri ve kısa özgeçmişleri açıklanan kişilerin dikkate alınarak değerlendirilmesi gerekir sanırım;                        

0

MÜŞKÜRELİ HAMDİ ÇAVUŞ (1903-1947)

Müşküre Mamca köylü Hoca İsmail Efendi’ nin ve Pembe Hanımın oğlu, 1. ve 2. ci İnönü Savaşları, Keramet ve Ilıca Değirmeni çatışmaları Gazisi, İstiklal Madalyası sahibi, Kuvayi Milliyeci, 17 yaşında iken Albayrak Çetesi’ nde Vatanı için savaşan, Karamürsel, Keramet ve Ilıca Değirmeni çatışmalarınde Yunanlılara karşı gösterdiği kahramanlık nedeniyle üç rütbe artışıyla ödüllendirilen, 44 yaşında vefat eden Ahmet Hamdi Kuzucuoğlu: İstiklal Madalyası ” Mücadeleyi milliyeye fiilen iştirak ettiğinden, Milli Müdafaa Vekaletinin 2.3.1932 gün ve 7567 emriyle vesikasıyla, İstiklal Madalyası kendisine verilmiştir.” diye yazmakta, T.C. Jandarması Eratına Mahsus Hal tercümesinde

 

HAVA ASTEĞMEN MESUT KORAY

İznik 1918 doğumlu Kurtuluş Savaşı Gazisi Müşküreli Hamdi Çavuş’un kardeşidir. Harp Okulunu bitirince  İngiltere’ye pilotluk eğitimi için seçilir. Mersin’den Refah Gemisi ile havacı ve denizci  silah arkadaşlarıyla  birlikte  İskenderiye limanı üzerinden İngiltere’ye gitmek üzerine yola çıkarlar. Mersin’den denize açıldıkları ilk gece bir yabancı gemi tarafından saat 23,00 sularında torpillenerek batırılır (23/24 Haziran1941). 168 silah arkadaşıyla birlikte Akdenizin karanlık sularında şehit oldular

 

ŞEHİT PİLOT YÜZBAŞI ALİ RIZA SADAK.

İznik Lisesi 1987 mezunudur. Hava Harp Okulu’ndan sonra farklı filolarda görev almıştır.
Malatya 7.Ana jet Üssü, 173 Filo da F 4 pilotu olarak görev yaparken 9 ocak 2003 de Gece Görev  uçuşu sırasında  Pilot arkadaşı ile birlikte şehit olmuştur. Kabri İzmir- KADİFEKALE Hava Şehitliğinde’dir.

 

PİLOT   ÜSTEĞMEN  NURİ BEY

Balkan savaşlarının acı hatıralarının silinmesi amacıyla Harbiye Nazırı Enver Paşa, iki uçaklık bir filonun Kahire’ ye gitmesini kararlaştırdı Bu yolculuğa Pilot Fethi ve Nuri Bey’ ler seçilmiştir

Bu tarihî yolculuk, 8 Şubat 1914 günü Nuri Bey, 09.10′ da İstanbul’ dan havalandı Havanın gittikçe kötüleşmesi üzerine Bursa üzerinden geriye döndü ve Yeşilköy’ e indi Öğleden sonra sisin dağılması üzerine yeniden havalanmış ve Karamürsel üzerindeyken motor arızalandığı için İznik’ e inmek zorunda kalmıştır çevredekilerin şaşkın bakışları arasında uçaktan sağ salim kurtulmuş İznik ve çevresindekiler de ilk defa teyyare ile böylece tanışmış oldular Arızanın giderilmesinden sonra İznik’ ten hareket ederek Lefke’ ye gitmiştir. 11 Mart 1914’de Yafa’dan havalanan uçak,  Akdeniz’e düşerek, Üsteğmen Nuri Bey şehit olmuştur.   Şehit Nuri Bey’in. Cenaze namazı Şam’da Emeviye Camii’nde kılındı. Akabinde naaşı Selahaddin Eyyubi Türbesi’nin yanında, Fethi Bey’in gömülü olduğu yerde defnedildi.

 

PİLOT ASTSUBAY MUSTAFA KAZIM EFENDİ

. 1920 yılına girerken Anadolu’da İstiklal Savaşı’nın başlamak üzere olduğunu İstanbul’daki pilotlar da duymuştu. Anadolu’da ulusal güçlere katılmak istiyorlardı. Ama Anadolu’ya giderken boş gitmek de olmazdı !

Osmanlı’nın bu genç pilotları Mustafa Kemal taraftarlarına tayyare kaçıracaklardı.
Son durumu gözden geçirdiler. Uçabilecek halde sağlam üç tayyare vardı.
Maltepe’den Anadolu’ya kaçış planını uygulayarak, tayyareleri kaçıracaklardı.

Türk pilotlar gruplara bölünerek hangarlara dağıldı. Çok ihtiyatlı davranıyorlardı. Motorları çalıştırdıklarında, motorların sesleri gecenin sessizliğini yırttı.

İçlerinden yalnız Pilot Astsubay Mustafa Kazım Efendi  kullandığı Albatros D-III’le hiçbir zorlukla karşılaşmadan kalkışını gerçekleştirir ve  önünü Bursa’ya çevirerek meydandan uzaklaşmayı başarır. 20 dakikakalık bir uçuştan sonra Tayyareci Mustafa Kazım, Millî Kuvvetler’in  kontrolü altındaki  İznik civarına geldiğinde. Hava muhalefeti nedeniyle mecburi iniş yaptığı sırada uçak telgraf tellerine takılmış ve ağır hasara uğramıştır. (Kapotaj olmuş) Önceden tayyare inişi için hazırlanmamış  alandaki bir hendeğe girer. Tayyareci Kazım’a bir şey olmaz.. Ankara’ya gönderilen raporlarda sadece uçağın motorunun kullanılabilir durumda olduğu belirtilmektedir. İznik Halkının yardımıyla Tayyareden çıkarılan Pilot Mustafa Kazım, parçalanan uçaktan yaralanmadan çıkar. (7.06.1920)  Mekece üzerinden Eskişehir’e arkadaşlarının yanına ulaşır. Kurtuluş Savaşı’na katkı sağlamak için.

Dz.Tğm. AHMET TIRNAVA

2 Ekim 1992’de  Olay   23.13’te meydana geldi.  Ege Denizi’nde süren NATO “Kararlılık Gösterisi-92” tatbikatı sırasında  bilinmeyen bir nedenle ABD deniz kuvvetlerine ait Saratoga (CV40 ) uçak gemisinden ateşlenen bir füze, DM 357 borda numaralı Muavenet  adlı Türk muhribine isabet etti.

Olayda gemi komutanı dahil beş subay,  bir er şehit  ve de yaralananlar oldu.

Bordasındaki 357’nin önündeki DM de bunu ifade ediyordu (Destroyer-Mayın).
“Tepe” sınıfı muhriplerinden di. İznikli hemşehrimiz Tgm. Ahmet Tırnava da bu gemideydi.

Sabah saatlerinde İznikli hemşehrimiz Dnz.Tgm Ahmet Tırnava, Hava Eğitim Komutanlıgı helikopter pistine indirildi, buradan Dokuz Eylül üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılarak ameliyata alındı. Muharebe subayıyken, tatbikatta vurulan Tırnava, bu olay sonrasında 15 gün komada kaldıktan sonra yaşama geri dönebildi.

 

 

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.