İznik’i dolu ve sel vurdu. Çiftçi perişan

0

İznik ovasını dolu vurdu. Aralıksız 20 dakika yağan dolu ne ağaçlarda meyve bıraktı nede ekili alanlarda sebze bıraktı. Marmaranın tarım ambarı İznik ovasına yağan şiddetli yağmur ve dolu çiftçinin bir yıllık emeklerini 20 dakikada sildi süpürdü. Mustafalı ve Müşküle köylerinden gelen sel ise İznik – Bursa karayolunu trafiğe kapatırken zeytin ağaçlarına büyük zarar verdi.

 

Pazar günü saat 17.00 sıralarında fırtına şeklinde başlayan sağanak yağışın ardından başlayan fındık büyüklüğündeki dolu yağışı Sarıağıl, Hocaköy, Kaynarca, Çiçekli, Sansarak, Candarlı, Kutluca ve Çamdibi  Köylerini adeta beyaza bürüdü. Dolu yağışı ağaçlardaki meyveler ve ekili tarım arazilerine büyük zarar verdi. Tarım arazilerindeki ekili sebzeler de aşırı yağan yağmurun etkisi ile sular altında kalırken ilçe içinde ana yollarda ulaşımda yer yer aksaklıklar yaşanırken Mustafalı ve Müşküle mahallesinde dereler taştı. Selin de etkisi ile ağaç parçaları ve taşların karayoluna  sürüklemesiyle çok sayıda araç yolda mahsur kaldı.

 

YOL TARFİĞE KAPANDI

İznik’te aniden bastıran sağanak yağış başta ilçe Devlet Hastanesi yolunu sular altında bırakırken rögarların taştığı meyve ve sebze hali de sular altında kaldı. Mustafalı Köyünde ise taşan dere, sele dönüştü. Taşkın suların taşıdığı ağaç, taş ve çamur birikintisi, Mustafalı ve Müşküle karayolunu trafiğe kapadı. İşlerinden dönen fabrika işçileri el birliği ile yola düşen kaya ve dal parçalarını temizlemeye çalıştılar. Greyderlerin devreye girmesi ile yol yeniden trafiğe açıldı.

 

“SARIAĞIL’DA ZARAR BÜYÜK”

İznik’te en şiddetli dolu yağışı Sarıağıl mahallesinde yaşandı. Ceviz büyüklüğünde yağan dolu köyü adeta beyaza bürüdü. Sarıağıl köyü muhtarı Cemalettin Ķüçük, “Köyümüz doğal afete maruz kaldı. Zeytin, ceviz, erik ve üzüm bağları yağan Dolu’dan büyük zarar gördü. Maddi zararımız çok büyük” dedi.

 

Dolu ve Sel’den 17 Köy Etkilendi

 

Sağanak yağışla birlikte başlayan dolu yağışı ve sel’den İznik’te 17 köy etkilendi. Sarıağıl, Hocaköy, Candarlı, Kaynarca, Çiçekli, Sansarak, Müşküle, Mustafalı, Göllüce, Çamdibi, Çamoluk, Dereköy, Yörükler, Mahmudiye, Hacıosman, Kutluca ve Süleymaniye köylerinde yağan dolu ve yağmurun ardından oluşan sel ekili arazilerdeki ürünlere büyük zarar verdi. İznikli çiftçinin geçim kaynağı olan Zeytin, Şeftali, Üzüm, Erik, Kiraz, Domates, Kabak, Yaban Mersini, Muşmula, Fasulye, Ceviz, Biber, Barbunya, Elma ve Armut’ta büyük zarar var.

 

Zarar Tespit çalışmaları başladı

 

Bursa’nın 5 ilçesinde 46 köyü vuran dolu ve sel felaketinin ardından Bursa’da il afet komisyonu kuruldu. Zarar gören bölgeler tek tek gezilerek tespit çalışması yapılacak. İznik Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu gazetemize yaptığı açıklamada “ İlçe tarım müdürlüğümüz ile birlikte 3 grup kuruldu ve zarar tespit çalışmalarına başlanıldı. Pazartesi günü İlçe Kaymakamımız ile birlikte zarar gören mahallelerimize giderek vatandaşlarımıza ve çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Hafta sonuna kadar afetten etkilenen tüm köylerimize giderek zarar tespit çalışmalarımızı bitirmeyi planlıyoruz. Tespit çalışmaları kişi bazında olacak zararı olan vatandaşlarımız ilgili kurumlara başvuruda bulunup zararlarını beyan edebilirler. Tüm çalışmaların ardından bir liste hazırlayıp il afet komisyonuna bildireceğiz. Şuan itibari ile değerlendirmek gerekir ise İznik ovasında gerçekten çok büyük zarar var. İlk tespitlerimize göre Çiçekli – Hocaköy ve Kaynarca arasında kalan bölgedeki zeytinlerde %80’e varan hasar var. Tabi çok net rakamlar vermek yanlış olur. Dolu ve selin verdiği hasarlar önümüzdeki günlerde çok daha net ortaya çıkacaktır. Ben İznikli çiftçilerimize ve vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum Allah birdaha böyle afetler yaşatmasın” dedi.

konya medyum

Leave A Reply

Your email address will not be published.