“İZNİK OVASI TALAN EDİLİYOR” BUNA GÖZ YUMMAYIZ

0

Marmarabirlik, İznik Ziraat Odası, İznik Zeytin Kooperatifi ve İznik İlçe Tarım Müdürlüğü’nün temsilcileri bugün gerçekleşen toplantıda Çifti Malları Koruma Başkanlığının bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğini belirterek “İznik ovası talan ediliyor, buna daha fazla göz yummamız beklenemez” dediler.

 

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, İznik Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu, İlçe Tarım Müdürü Osman Yorulmaz ve İznik Zeytin Kooperatifi Başkanı Ali Bulut üreticilerden gelen yoğun talep ve şikayetler üzerine bugün bir toplantı gerçekleştirdiler. Toplantıda iki konu üzerinde değerlendirmelerde bulunuldu. Kar nedeni ve don olayından dolayı zeytinde meydana gelen hasarlar ile bahçelerden izinsiz olarak toplanan zeytin filizleri konusu masaya yatırıldı.

 

İlk sözü alan Marmarabirlik yönetim kurulu başkanı Hidamet Asa “ üreticilerimizden sıklıkla bana ulaşan talepler var bunların başında zeytin bahçelerinin talan edildiği yönünde ve bununla ilgili çözüm bulunması gerektiği ile ilgili çok sayıda şikayet var. Üreticimiz sıkıntı yaşıyor bizlerde buna müsaade etmemeliyiz. Yapılacak olanlarla ilgili bir yol haritası belirleyip yerelde çözüm üretmeliyiz. Biz üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Fakat buradaki öncelik bizlerin hep birlikte hareket etmesi ve kararlı olmamız olacaktır. Bizlerin birinci önceliği üreticiyi korumak ve zarar görmesini engellemektir. Üreticimizin canı yandı, ağaçlarda sıkıntı var birde buna zeytin filizlerinin izinsiz olarak bahçelerden toplanması eklendiği zaman zarar katlanarak büyüyor . Bizler ilk olarak birlikte hareket ederek Çiftçi Malları Koruma Başkanlığını derhal faaliyete geçirmemiz gerekiyor. Burada hep birlikte hareket etmemiz çok önemli” dedi.

 

İznik Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu konuşmasında “ Ziraat odası olarak öncelikle kardan zarar gören ve meydana gelen don olayından etkilenen bölgeler ile ilgili ziraat mühendislerimiz çalışmalarını tamamladılar. Biz ziraat odası olarak geçtiğimiz yıllarda da zeytin filizlerinin kırılması ile ilgili çeşitli girişimlerde bulunmuştuk fakat bir sonuç elde edememiştik. Neden edemedik çünkü bu filizleri toplayanlar yani üreticinin bahçesini talan edenler yine bizim vatandaşlarımız. Öncelikle bu konuda bir adım atmamız gerekiyor. İznik’te denetimsiz çelik toplanması ve satışının önüne geçilmesi gerekmektedir. Her önüne gelen çelik üretirse bizler üreticilerimizin mağduriyetini gideremeyiz. Buna bir kıstas getirilmelidir. Mevcut yasalar ile maalesef bunun önüne geçemeyiz. Cezalar çok daha caydırıcı olmalıdır, çelik ve fidan üreticilerinin beyanname vermeleri zorlaştırılmalıdır.  Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’nın bir an önce faaliyete geçmesi gerektiğini savunuyoruz.” Dedi.

 

İlçe Tarım Müdürü Osman Yorulmaz “ müdürlüğümüz olarak bizler üzerimize düşeni ivedilikle yerine getiriyoruz. 19 Ocak itibari ile aldığımız veriler çerçevesinde İznik ovasında ağaçlarda meydana gelen çatlaklar ve daha sonra yaprak kurumaları ile ilgili meydana gelen zararları hasar tespit komisyonu marifeti ile rapor haline getirip il müdürlüğümüze ulaştırdık. Biz vediğimiz raporlarda sadece öngörüne bulunabiliyoruz bunu da şu şekilde ifade ettik. Dal kırılmalarından dolayı %10 ürün kaybı olacağı don olayından meydana gelen ürün kaybının ise bölgelere göre %40 ile 50 olacağını öngördük. Kurumlar ile birlikte alınacak kararlarda müdürlüğümüz olarak bize verilen yetkiler çerçevesinde elimizden geleni yaparız” dedi.

 

Toplantı sonunda dört başkan ortak olarak verdikleri mesajda “zeytin ovalarının talan edilmesini görmezlikten gelmemiz büyük bir ihanettir. Bununla ilgili çalışmalara en kısa sürede başlanılacağını ifade ettiler.

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.