İZNİK ORTAOKULU’NDAN BİR FRANSIZCA ÖĞRETMENİ NECİP İNCELER EFSANESİ  (II)

0

Necip Bey,  05.04.1966 yılında ise MEB Dış Münasebetler Gnl.Md. Şb.Md.Yrd. Atanmasıyla İznik Ortaokulu’ndan ayrılmıştır.  Eş durumundan Gülten Hanım da Ankara’nın seçkin okullarından Namık Kemal Ortaokulu’na atanmıştır. Hatta bir dönem bu okulda İznik Ortaokulu’ndan öğrencisi olan Fransızca Öğretmeni Ayşe Tuncel ve ablası İngilizce öğretmeni Ülkü Tuncel ile birlikte çalışmışlardır.

Daha sonraları yeni bakanlıklar kurulması sonucunda da yeni kurulan Kültür Bakanlığı’nda çeşitli görevlerde bulunmuştur. Ankara’ya gittikten sonra da İznik ile ilişkisini hiçbir zaman kesmemiştir. Ankara da öğrenim gören öğrencileriyle ilgileniyor,  onlara her konuda yardımcı olmaya çalışıyordu.

Erdoğan Savaş’ın isteği üzerine, İznik tanıtım Kitabının Fransızca çevirisini yapmanın dışında almanca ve İngilizce çevirilerinin de yapılmasına yardımcı olmuştur.

Kültür Bakanlığı’ndaki görevi esnasında özellikle yurt dışından gelen diplomatik ve akademik grupları İznik’e yönlendiriyordu. İznik de eski dostları Erdoğan Savaş, Erol Erol, Emin Altınölçek ile İznik’in tanıtım çalışmalarında işbirliği yaparak katkı sağlıyordu.

BDP (Alman İzciler Birliği)  Alman Büyük Elçiliğin den Türkiye den kamp kurmak, gençlik değişimi için yardım istemişler. Elçilik de Kültür Bakanlığına sormuş. Kültür Bakanlığında da Necip Bey, İznik -Spandau ilişkisinin onaylanmasına ön ayak olmuştur. Bu konuda belediye Başkanı Erdoğan Savaş’la da kontak kurmuş ve yönlendirmiştir. Kültür Bakanlığı adına Fransa da bir dönem Kültür Müşaviri olarak da görev yapmıştır.

Zaman zaman Ankara’dan Kumla’daki yazlığına giderken İznik’de dostlarına uğramadan geçmezdi. Şehir kulübündeki dostları ve öğrencilerinin yanında uzun yıllar evlerinde kiracı olarak kaldığı Kılıçaslan Caddesindeki Karaosmanoğulları’nın evlerine uğrardı.

1995 İznik Ortaokulu/Lisesi mezunları buluşmasına Gülten Hanımla birlikte geldi. Öğrencileriyle duygusal bir buluşmayla hasret giderdiler. Kimler yoktu ki;

1- Naim Dinçer 2- Ünal Güngör, 3- Şefik Akın, 4-Eşref Eroğlu, 5-Ömer Cengiz, 6- Kenan Yeşilyurt 7-Seyhan Eker, 8-Figen Çetinalp, 9-Müjgan Abla, 10-Ayşe Vural, 11-Ahmet  Çalık, 12 Hüseyin Ay,  13-…….     14- Kadir Sevinç, 15-Mahmut Usta, 17- Hikmet Baykara , 18 -Kamil Özbek, 19- Ali Balaban, 20-Ahmet Ayaz, 21 Necmi Şanlı, 22-İbrahim Çakmak, 23-Necati Kamçı, 24- Muzaffer Uysal, 25- Hüseyin Sancar 26- Yaşar Özkan, 27- Kamil Sayın , 28- Tarık Demiray, 29- İbrahim Koyutürk, 30- Osman  Çınar

Ve 1999 da İstanbul’da hakkın Rahmetine eren Necip Hocamız aramızdan ayrıldı.

Gülten Hoca Hanım da 28 Ekim 2018 de İstanbul’da vefat etti. 29 Ekim günü de Maltepe- Yusuf Ziya Üçüncü Cami’nden defnedilmiştir.

Her iki hocamızın da İznik Ortaokulu’ nun kökleşmesine ve de biz öğrencilerine verdikleri emeklerinden dolayı müteşekkiriz.

Öğrencileriyle ve tanıyanlarıyla İzniklilerin gönlünde yaşamaya devam ediyor ve de devam edecek.

Necip ve Gülten İnceler Öğretmenlerimizin ruhları şad olsun. Anıları anılarımızda yaşayacak.

Emekli Öğretmen Kenan YEŞİLYURT

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.