İZNİK LİSESİ MEZUNU ŞEHİT PİLOT YÜZBAŞI ALİ RIZA SADAK.  ŞEHİT OLUŞUNUN SENE İ DEVRİYESİ 

0

10.01.1971 tarihinde Bingöl ilinde İbrahim ve Sultan’ın çocuğu olarak Dünya’ ya gelmişti. İlkokulu Bingöl’de okumuş. Orta öğretimine Elazığ Karakoçan’da başlamıştı. Daha iyi bir öğrenim görebilmesi için de İznik de görevli olan ablasının yanına gelerek lise öğrenimini tamamlamıştır. İznik Lisesi 1987 mezunu olarak Hava Harp Okulu nu kazanmış, 1992 yılında da Harp okulunu bitirerek, Teğmen olmuştur. İzmir’deki Uçuş Okulu Eğitimini başarıyla tamamlayarak stajlarını da yaptıktan sonra 1994 yılında pilotaj eğitimini tamamlayarak pilot olmuştur. 

Sonra da Konya 3.ncü Ana Jet Üs 131.inci filo komutanlığına atanmıştır. Takiben F-4 Uçağı Harbe Hazırlık eğitimini bitirdikten sonra, 1995 yılında 1. Ana Jet Üs 113. Filo Komutanlığı Eskişehir’e atanmıştır. 1999’da Malatya 7.nci Ana Jet Üs 173.ncü Filo Komutanlığı’na kol uçucusu olarak atanmıştır. 

9 Ocak 2003 sabah eğitim uçuşu için Pilotlar Yüzbaşı F. Fazıl Taşkın, Yüzbaşı Ali Rıza Sadak, Üsteğmen Semih Destecioğlu ve Üsteğmen M. Fatih Ongun  saat 10.00’da keşif için kullanılan iki RF4-E tipi Fantom savaş uçağı ile Malatya Erhaç’taki 7’nci Ana Jet Üssü Komutanlığı’ndan havalandı. 

Saat 10.13’te Malatya kent merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Akçadağ İlçesi’nin Yalınkaya Köyü semalarına gelen uçaklar, yoğun siste, kanat kanada çarpıştı. Kontrolden çıkan iki Fantom, Yalınkaya Köyü’ne 2 kilometre uzaklıktaki ormanlık alanın İnkaya Mevkii’ne ateş topu halinde düştü.  Pilotlarımız ne yazık ki, burada şehit oldular 

 Malatya’nın Akçadağ İlçesi yakınlarında eğitim uçuşu yaparken düşen iki Fantom uçağında şehit olan 4 pilot için düzenlenen cenaze töreninde duygulu anlar yaşandı.  

Erhaç Havaalanı’nda şehitler için düzenlenen ilk törene, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cumhur Asparuk, Malatya Valisi Mustafa Yıldırım, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri, 2. Taktik Hava Üs Komutanı Korgeneral Aydoğan Babaoğlu ve Belediye Başkanı Mehmet Yaşar Çerçi ile şehit yakınları katıldı.  

Şehit yüzbaşılar Fatih Fazıl Taşkın ile Ali Rıza Sadak’ın İzmir’deki cenaze töreninde gözyaşı sel oldu. Taşkın ve Sadak ailesinin fertleri, yanyana konulan Türk Bayrağı’na sarılı tabutların başında gözyaşı döktü. 

   Şehit Yüzbaşı Ali Rıza Sadak’ın annesi Sultan Sadak, oğlunun tabutuna sarılıp gözyaşı döktü. Ellerini açarak oğlu için dua eden yaşlı kadının ‘‘Kuzum. Kuzum. Yiğidim. Ciğerim nereye gittin bizi bıraktın. Can kurban. Seni nasıl büyüttüm. Sütüm helal sana aslanım. Devletim’’ diyerek  yaktığı ağıt yürekleri dağladı. 

Daha sonra TSK’ya ait uçaklara konan şehitler Yüzbaşı Fatih Fazıl Taşkın ile Yüzbaşı Ali Rıza Sadak’ın cenazeleri İzmir’e, nakledildi. Şehit Hava Pilot Yüzbaşı Ali Rıza Sadak ile Hava Pilot Yüzbaşı Fatih Fazıl Taşkın, TSK’ya ait askeri uçakla Malatya`dan İzmir’e getirilen cenazeler için, Karşıyaka Bostanlı`daki Beşikçioğlu Camii`nde tören yapıldı. Düzenlenen askeri tören ve kılınan namazdan sonra cenazeler, Kadifekale Askeri Şehitliği`nde defnedildi. 

Şehit Yüzbaşı Ali Rıza Sadak evli olup, iki çocuk babasıdır 

 İznik Lisesi Mezunu Şehidimiz Ali Rıza SADAK Kadifekale Hava Şehitliği’nde ülke için canlarını veren diğer şehitlerimizle birlikte sessizliğin derinliğinde ebedi istirahatgahında artık. 

Ruhları Şad olsun 

Şehit Pilotumuz Ali Rıza Sadak’ın adı ; 

Malatya Akçadağ Şehit Hava Pilot Yüzbaşı Ali Rıza Sadak İlkokulu/ Ortaokulu. 

Ankara Keçiören de Şehit Hava Pilot Yüzbaşı Ali Rıza Sadak Parkı, 

İzmir Bayraklı Şehit  Yüzbaşı Hava Pilot Ali Rıza Sadak Ortaokulu’na verilirken,  İznik’de adını görememek de üzücü  olsa gerek. Umarız bu eksiklik en kısa zamanda giderilir. 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.