İŞTE O SES FUNDA KAYACIK

0

Her hafta birbirinden değerli isimler ile İşte O Ses başlığı adı altında İznik Gazetesi ve ekibi olarak çeşitli seslendirme sanatçılarıyla röportajlar yapmaya devam ediyoruz. Bu hafta son dönemlerde genç yetenekli arkadaşlarımızdan biri olmasına rağmen adından sıkça söz ettiren ve dublaj yapmasının yanı sıra üzerine şarkılar söyleyebilen sevgili Funda Kayacık ile harika bir röportaj’a imza attık. Seslendirme sektörüne nasıl başlamış? Dublaj piyasasında şarkı da söyleyebilmenin önemi nedir  gibi sektöre dair aklınızı kurcalayan ne varsa bu röportajımızda.

Seslendirme sektörüne kaç yılında ve nasıl başladınız?

2016 yılında üniversiteye hazırlık sürecindeyken rabarba ile sektöre giriş yaptım. Fakat daha sonra konservatuvarda opera bölümünü kazandım ve bu adaptasyon sürecinde bir ara vermem gerekti. 2019 yıllarında aktif olarak çalışmaya geri döndüm dublajın yanı sıra birkaç projede müzik yönetmenliği yaptım. Şuan sektörde dublaj ve vokal ağırlıklı çalışıyorum.

İlk ses verdiğiniz karakteri veya seslendirme hayatınız boyunca ses verdiğiniz  kaç karakteri hatırlıyorsunuz?

Rabarbada seslendirdiğim ilk karakteri hatırlamıyorum ancak ilk girdiğim ve kazandığım testi hatırlıyorum: Luna’nın Bilim Dünyası adında müzikal bir çizgi dizi. Dizinin hem başrolünü konuştum hem de müzik yönetmenliğini yaptım. Yaklaşık 2.5 senedir Netflix’in Barbie dizi ve filmlerinde Barbie Brooklyn Roberts karakterinin hem dublaj hem de vokalinin onaylı sesiyim. Seslendirdiğim bazı karakterler: Barbie Big City Big Dreams, Mermaid Power, İt Takes Two, Barbie Brooklyn Roberts, Trt Piri: Kelime Macerası ‘’Piri’’, Cocomelon “Nico-Nina”, Outlander “Malva”,  Cimri Scrooge “Kathy”, Mixed-ish “Rebecca”, Sydney to Max “Sophia”, Nefesini Tut 2 “Phoenix”,  Cave Club “Bashley”,  Ridley Jones “Bayan Peabody”, Süper Öcüler Noel Babanın Yardımcıları “Nora” gibi birçok yapımda seslendirme çalışması yaptım.

Peki kendi sesinizi sosyal mecralarda veya TV de duyunca nasıl tepkiler veriyorsunuz?

Mutlu oluyorum açıkçası, tanıdıklarımı duyunca da mutlu oluyorum. Duyduğum yerde videoya çekip “Aa bak sen!” der atarım hep sevdiklerime.    Animasyon şarkılarını dinlemeyi çok seven bir aileyiz artık dinlediğimiz şarkılarda ben de oluyorum ve bu hem beni hem de ailemi ayrıca mutlu ediyor.

Her insan seslendirme yapabilir mi neler gerekiyor?

Sonuçta bu iş bir sanat, çizim yapmayı sonradan kurslarla öğrenebilirsin ama yaratıcılık içinde olmadıktan sonra duyguyu sanatına ve karşındakilere yansıtamayabilirsin. Aynı şey dublaj için de geçerli bence. Öğrenilebilir ama işin içinde olup zamanla pişmek gerekiyor. En nihayetinde kişi iyi bir sanatçı da olabilir sıradan bir sanatçı da.

Peki son zamanlarda seslendirme sektörünü ve meslek hayatınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sektörde ağır bir tempodan sonra ani bir durgunluk oluştu. Ben bu durgunluğu fırtına öncesi sessizlik olarak yorumluyorum. 2023 yazından sonra bütün stüdyoların ve meslektaşlarımın arzu ettikleri kadar yoğunlaştıkları bir döneme geçebilmesini diliyorum. Benim açımdan şu sıralar meslek hayatım gayet güzel gidiyor. Özellikle de yaptığımız işler seyirciler tarafından değer gördükçe daha da güzelleşmeye başladı. Cuphead Show’dan Cala Maria karakterinin solo şarkısını seslendirdim. YouTube’da bütün dillerdeki versiyonların karşılaştırıldığı videoları gördüm. Yorumlarda her dilden insanın şarkıyı dinleyip değerlendirdiğini, diller arasında favorilerini sıraladıklarını gördüm. Bu sıralamalarda hep Türkçeyi üst sıralarda görmek inanılmaz bir histi. Umarım yaptığımız bütün işler hak ettikleri ilgiyi görür.

Seslendirme sanatçısı olmak isteyenlere ne gibi tavsiyeler verebilirsiniz?

Diksiyon bu işin en temel yapı taşlarından biri. Öncelikle diksiyon eğitimi almak doğru bir hareket olucaktır. Konservatuvarda hem diksiyon hem de oyunculuk dersleri aldığım için ilk başladığım zamana göre daha rahat devam edebildiğimi gözlemleme şansım oldu. Eğitim aldıktan sonra iş deneyimlemeye ve alışmaya kalıyor. Yer yer bildiğiniz konularda hata yapacaksınız üzülmeyin, kendinize yüklenmeyin her şey zamanla oturacak. Sizlere tavsiyem azimli olun, sabırlı olun, elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın. Önünüzde kapıların ne zaman açılacağı, şansın ne zaman size güleceği belli olmaz.

Peki son olarak bu sektörde gelecekte kendi konumunuzu nasıl görüyorsunuz?

Açıkçası kesin şurada olacağım, bunu yapacağım gibi şeyler söyleyip büyük konuşmak istemem ancak kendimi görmek isteyeceğim yerler, yapımlar var. Oyun sektöründe ve animasyon filmlerinde daha aktif seslendirme yapmayı istiyorum. Benim için bir başarı listesi var ve her birinin yanındaki kutucuğa yavaş yavaş tik atıyorum. Hepsinin tik olduğunu göreceğim günü de iple çekiyorum.

Leave A Reply

Your email address will not be published.