İznik’te “Diriliş Ertuğrul” lu Fetih Kutlaması…

0

İznik Kaymakamlığı ve İznik Belediyesi’nce bu yıl İkincisi düzenlenen Kadim Şehir İznik’in Fetih Şöleninin 685.Yıldönümü etkinlikleri birbirinden güzel gösterilere sahne oldu.

Osmangazi’nin oğlu Orhangazi İznik’i 2 Mart 1331 yılında fethedişi İznik Yenişehir kapı’da fetih selasının verilmesinin ardında 20 kişilik Atlı Birlikler eşliğinde şehre giriş sahnelendi. Protokol üyeleri, Diriliş Ertuğrul dizi temsilcileri, Atlı Birlikler, İznik Mehteran Takımı, Folklor Ekipleri, Okçu Birlikler, İznik halkı ile birlikte Belediye Meydanına kadar kortej yürüyüşü gerçekleşti.

İznik Fethinin 685.yıldönümü Fetih Şölenine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, İlçe Garnizon Komutanı Yüzbaşı Fırat Toprak, Bursa AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, Belediye Başkanı Osman Sargın, Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik, Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Levent Değirmenci, Ak Parti İlçe Başkanı Tamer Mahmut Hersek, Diriliş Ertuğrul Dizisi oyuncularından İbnül Arabi Rolünü Canlandıran Osman Soykut ve Abdurrahman Alp Rolünü canlandıran Celal Al ve Vatandaşların katılımı ile gerçekleşti.

Medeniyetler Başkenti, Alimler şehri, Altın şehir İznik Fethinin 685.yıldönümü şöleninde konuşan İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ” İznik, Osmanlı Devleti için Beylikten İmparatorluğa giden yolda çok büyük bir mihenk taşıdır. İznik; Osman Gazi’nin rüyası, Şeyh Edebali’nin duasıdır. İznik; Cihan Devleti’nin temelidir. İznik; Peygamber Efendimizin övgüsüne mahzar olabilmek için İstanbul’un fethine baş koyan İslam Ordularının bu yoldaki ilk adımı olmuştur. İslam Orduları İstanbul’un yolunun İznik’ten geçtiğini bilerek ilk hamleyi hep İznik’e yapmıştır. İznik; Osmanlı Devletine ecdadı Selçuklulardan kalan mirastır.

İznik’in fethi için çalışmalar Osman Gazi ile başlamış, şehir her yandan kuşatılmış; 30 yıl süren kuşatmanın neticesinde 2 Mart 1331’de Orhan Gazi şehre İznik’in Fatihi ünvanını alarak girmiştir. Anadolu Selçuklu devletinden 234 yıl sonra yeniden Türk hâkimiyetine giren İznik’te; Orhangazi yayınladığı fermanda; “İznik’in muhterem halkı, bugünden sonra bu şehir Osmanlı Devleti’nin payitahtıdır. Fethimin nişanesi olarak Ayasofyayı camiye çevirdim. Artık Müslüman halkın cami ihtiyacını ve Cuma mescidi ihtiyacını Ayasofya görecektir. Adı da Orhan Camiidir ve benim vakfımdır. Başka da hiçbir ibadethanenize, kilisenize dokunulmayacaktır. Şehirde kalan Hristiyan halk ibadetlerinde serbesttir.” Diye hitap eder. Ve Ayasofya’yı Fetih nişanı olarak Camiye çevirip, Orhan Camisi olarak da vakfeder.

Bu kutlu fetih ile Osmanlı Beyliğinin İmparatorluğa giden büyük adımı İznik; Osmanlı Devleti ile yeniden imara başlamıştır. Osmanlı’nın ilk medresesi İznik’te kurularak İznik Alimler Yuvası ünvanını kazanmış ve İmparatorluğun manevi iklimini oluşturmuştur. Osmanlı Devleti’nin ilk İmarethanesi Nilüfer Hatun İmareti yine İznik’te kurulmuştur. Hamamlar, camiler ve daha niceleri ile İznik üstlendiği Alimler Yuvası vizyonuna uygun bir şekilde imar edilmiştir.

İznik Bitinya, Roma, Bizans, İznik Latin İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde hep ülkenin gelecek planlarında görev üstlenmiş bir kenttir. İznik tüm medeniyetler döneminde üzerine vizyonlar belirlenerek yeniden imar edilmiştir. Kimi zaman Altın Kent, kimi zaman Alimler yuvası olmuştur.Bu duygu ve düşünceler ile şehrimizin Osmanlı Devleti tarafından Fethinin 685’inci yıl dönümünü kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Ve sizleri Allah’a emanet ediyorum” dedi.

Diriliş Ertuğrul oyuncuları Osman Soykut (İbn-ül Arabi) konuşmasında “Merhaba İznik halkı. Bizleri öyle güzel sevgi ile karşıladınız ki gözlerimiz doldu. Bizlerde sizleri çok sevdik. Sizlerle böyle güzel ve anlamlı günü paylaştığımız içinde çok mutlu olduk. İznik öyle bir yer ki, her karışı ayrı bir tarih ve tarihte de çok önemli bir rolü var. Bitinya, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı Devleti’nin başkentliğini yapan kadim başkent İznik. Bu kadar büyük ve önemli geçmişi var. Bizleri bu şölene davet ettiğiniz için gerçekten büyük memnuniyet duyduk. İznik, Dâvûd-i Kayserî’nin, Eşrefoğlu Rumi’nin, Şeyh Kutbeddin İznikî’nin diyarı. İlk İznik’te kurulan Süleyman Paşa Medresesi’nde yetişen alimler Dünya’nın dört bir tarafına İznik’ten aldıkları ilmi ve irfanı yaydı ve cihana hükmeden Osmanlı’nın manevi temelini oluşturdu. Böylesine anlamlı bir günde böylesine anlamlı bir şehirde bulunmaktan büyük sevinç duyuyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyor, hayırlı günler diliyorum” dedi.

İlçe Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan Konuşmasında “Orta Asya’dan yola çıkan gruplar Türkmen Boyları Anadolu’ya 4. Ve 5. yy.’dan sonra girmeye başlamışlar. Ancak 1071 yılında Alpaslan’ın kazanmış olduğu Malazgirt Zaferi’yle Anadolu’nun kapıları sonuna kadar Türklere açılmıştır. Alpaslan’ın ölümünden sonra Selçuklu sultanlarından Kutalmış’ın oğlu 1.Süleyman Şah, dağınık halde bulunan Türkmen Birliklerini bir araya getirmek suretiyle Anadolu Selçuklu Devletini kurmuş 1075 yılında da şuan da içerisinde bulunduğumuz İznik’i fethederek Anadolu’da ilk Türk Başkenti ilan etmiştir” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe konuşmasında “Bugün tarihi bir gün, bugün rahmetli, bereketli bir gün. Yaklaşık 7 asır önce 685 yıl önce bugün burada gerçekleşen bu güzel tarihi tekrar canlandırıyoruz. Bu güzel organizasyonu hazırlayan Belediye Başkanımız Osman Sargın’a ve katkı koyan tüm kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Gerçekten bizler çok şanslı insanlarız. Böyle güzel bir ülkede böyle Cennet bir vatanda yaşıyoruz. Bu topraklar kolay vatan olmadı. Buralarda çok kanlar aktı, çok fedakarlıklar verildi. Onun için büyük ecdadımızı rahmetle anıyoruz. İznik tekrar dünya başkenti olacak diyor, hepinize saygı ve sevgiler sunuyorum” dedi.

Fetih konuşmaların ardından Türk Sanat Müziği Korosu Eşliğinde İznik Belediyesi Mehter Takımı Konser verirken, Bal-Göç İznik Şubesi Folklor Ekipleri, İznik Batum Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Folklor Ekipleri, İznik Karadenizliler Derneği Folklor Ekipleri, İznik Romanlar Derneği Folklor Ekipleri gösterilerini yaptı. Akabinde Bursa Geleneksel Okçuluk Merkezi, İznik Güreş Takımı da güreş gösterilerini sundu.

Fetih şölenine misafir olarak katılan Diriliş Ertuğrul ekibinin oyuncuları ile vatandaşlar fotoğraf çektirmek için yarışırken Harun Doğru isimli bir vatandaş Muhyiddin İbn-i Arabi karekterini canlandıran Osman Soykut’a kendi yaptığı değneyi ve Selçuklu döneminden kalma bir “iffet hançeri” hediye etti.

Program sonunda İlçe Müftüsü Veli Vehbi Bardakçı Fetih duasının yaptırmasının ardından İznik Belediyesi tarafından hazırlanan ikramlar vatandaşlara sunuldu.

Leave A Reply

Your email address will not be published.