GENÇLİK AŞKINA  

0

 

Güzel ve harika bir Cuma gününden herkese kucak dolusu sevgiler okuyucularım. Ah şu gençlik ne muhteşem bir olay değil mi? Gençsin, güzelsin, yakışıklısın, kanın kaynıyor ve Dünyan hayallerinden ve yapacağından birçok güzel şeylerden ibaret. Genel olarak büyüklerimizin en çok söylediği cümlelerden bir tanesi de ‘’ Biz gençken böyle miydik? veya ah şu gençlik her şey zamanında güzel’’ gibi  sözleri hep duyuyoruz.

Gençliğimiz sırasında yetişkin olanlar da, bizim hakkımızda böyle diyorlardı, onlara da onların büyükleri. Nesiller değişse de gençlere “vur abalıya” tavrı göstermemiz değişmiyor. Gençlik dönemini bilmiyor, gençleri anlamıyoruz. Gençlik dönemi, sandığımız gibi, insanın başında esen kavak yellerinin altında gününü gün ettiği, en hercai devresi değil.

Gençlik zamanlarında çoğunlukla günlerin, saatlerin hatta dakikaların bile bir türlü geçmek bilmediği oldukça sıkıntılı anlar söz konusu. Zira bedeni bile hemen her gün değişen, acemi gencin yapılacak o kadar çok işi var ki. Ailesinden  ayrışmaya, dünyayla bir insan teki olarak yüzleşmeye başlayan genci birçok zorlu sınav beklemektedir. Hangi mesleği edinecek, duygusal hayatını yoluna koymak, bir dünya görüşü, bir kimlik oluşturmak için ne yapacak, kimlerle nasıl bir sosyal çevrede bulunacak? Tüm bu sorulara cevap vermek zorunda genç insan ama bunlar öyle çoktan seçmeli sınavlar gibi bir saatte biten cinsten değil; cevaplar bazen çok uzun zaman alabilir.

İnsanın en güçlü, en enerjik ve yeteneğinin nirvana’ya ulaştığı bir evresi gençlik ama tecrübesizliğin, ne yapacağını bilememenin, enerjisinden faydalanmak için musallat olanlarla uğraşmanın, çok zor görev yükünün altında boş yere akar gider o güç ve enerji. İnsanlığın, toplumun geleceğini teşkil eden gençlerle ilgili olarak yetişkinler her zaman kaygılandılar. Bu kaygılarının temeli diye gençlerdeki kafa karışıklığı ve duygusal kargaşa yaşantıları gösterilir.

Ancak araştırmalar, gençlerin çoğunun sorunlarla baş edebildiklerini, uyumlu bir yaşantıyı başarabildiklerini ortaya koyuyor. Gençlik döneminde psikolojileri ciddi bir sarsıntı geçiren, kimlik karmaşası yaşayanlar sadece küçük bir azınlık. Gençlik döneminde görülen sorunları abartmamamız, geleceğimizin teminatı olan bu insanlara güvenmemiz gerekli; onlar bunu sonuna kadar hak ediyorlar.  Bir sonra ki köşe yazıma kadar görüşmek üzere.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.