DENEY YOLUYLA ELDE EDİLEN BİR VARLIK ‘’HOMUNKULUS’’

0

Mihail Bulgakov’un 1925’te yazdığı ancak 1987’ye kadar Rusçada yayımlanamayan ‘Köpek Kalbi’ adlı kitabını sevgili Metin Avcı tarafından uyarlanıp, Homunkulus adlı harika bir tiyatro oyununa dönüştürülmüş olan bu romanın hikayesi, oldukça merak uyandırıcı ve hayata karşı bakış açınızı değiştirecek hikayelerle dolu.

Homunkulus adlı tiyatro oyunun konusu kısaca şöyle; Şarik, bir sokak köpeğidir. Bir gün yaralanınca onu bulan cerrah evine götürür ve iyileştirir. Ancak ameliyat ederken ona bir insanın hipofiz bezini ve bir erkeğin testislerini de nakleder. Bu deneyin sonucunda Şarik yavaş yavaş insanlaşmaya başlar ve beklenmedik bir takım olaylar meydana gelir. Elbette bu harika oyunu tüm ayrıntılarıyla yazmayacağım lakin akıllarda soru işareti bırakacak bu tiyatro oyununu izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

Sevgili Metin Avcı tarafından uyarlanan ve oynanan bu tek kişilik oyun, bir saatlik süre boyunca sokak köpeği olan Şarik’in hayatını ele alıyor. Toplamda bir saat olan Homunkulus adlı tiyatro oyunu, dış sesleriyle oyuna daha güçlü bir yön veriyor. Sevgili Aydoğan Temel, Nazan Diper, Özgür Özdural, Emin Yaraç, Kutay Kırşehirlioğlu ve sevgili Zeynep Ceren Gedikali harika ve muaazam sesleriyle oyuna eşlik ediyorlar.

Şükrü Veysel Alankaya’nın yönetmen koltuğunda oturduğu Homunkulus adlı tiyatro oyunu, 11 şubat Pazar günü saat 19.00 da Feyman Kültür Merkezi yani bir diğer adıyla, Feyk sahnede izleyicileriyle tekrar bir araya geliyor. Köşe yazarı olarak benim Homunkulus için yorumum, ilk kez tek kişilik bir oyunu severek izledim. Sevgili Metin Avcı rolü oynamaktan ziyade daha çok rolü yaşadı ve biz izleyicilere de bu hissiyatı verdi. Tekrar ve tekrar izleyebileceğim tiyatro oyunlarının arasına, Homunkulus’u da ekleyeceğimden emin olabilirsiniz.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.