105 Yıl önce ilk uçağı İznikliler gördü

0

105 YIL ÖNCE ANADOLU DA UÇAĞI İLK İZNİKLİLER GÖRDÜ

8 ŞUBAT 1914 İLK PİLOTLARIMIZDAN NURİ BEY İLE

Osmanlı İmparatorluğunun hırslı Harbiye Nazırı Enver Paşa, Balkan Savaşının acılarını silmek ve Osmanlının gücünü dünyaya göstermek için, havacılık konusunda, bir gösteri olarak, iki teyyarelik bir filoyu İstanbul’dan Kahire’ye göndermeye karar verir.

8 Şubat 1914 tarihinde: İstanbul-Kahire yolculuğu yapmak üzere, İstanbul’da “Bleriot” tipi 2 uçak ve 2 uçuş ekibi hazırlanır. Uçaklardan “Muavenet-i Milliye” isimli olanının pilotu Fethi Bey ve gözlemcisi Sadık Bey’dir.

Diğer uçağın pilotu ise Nuri Bey’dir ve yardımcısı ile birlikte “Prens Celalettin” isimli uçağı kullanmaktadırlar.

Hareket törenine, Enver, Talat ve Cemal Paşalar katılır.. Törende, Enver Paşa: pilotları cesaretlendirmek için bir konuşma yapar. Hatta, Padişah 5. Murat’ın kızı Hatice Sultan, bir buket çiçek göndererek havacıları onurlandırır ve tören sonunda, havacılarımız Enver Paşa’nın elini öperek  8 Şubat 1914 günü, yağmurlu bir günde, İstanbul-Yeşilköy havaalanından hareket ederler

Önce saat 9 sıralarında, Prens Celalettin uçağı ile, Nuri Bey ve gözlemcisi İsmail Hakkı Bey havalanır. Hemen ardından, Muavenet-i Milliye uçağı havalanır. Ancak, daha yolculuğun başında havada ciddi sıkıntılar yaşanır.  Nuri Bey’in kullandığı “Prens Celaleddin” isimli uçak, Kartal üzerinden Yeşilköy’e geri döner ve sisin dağılmasını beklemeye başlarlar.

Öğleden sonra sisin dağılması üzerine yeniden havalanmış ve Karamürsel üzerindeyken motor arızalandığı için İznik’ e inmek zorunda kalmıştır. 8 Şubat 1914

İznik halkı etrafında toplanarak, şaşkın bakışları arasında ne olduğunu anlamaya çalıştılar. Teyyareyi duyan vardı belki, ama ilk defa görüyorlardı. Pilot Nuri Bey , uçaktan sağ salim kurtulmuş. Toplananlara kısaca anlatmıştı ne yaptıklarını. İznikliler ilk defa tayyare görmüşler, meraklı bakışlarla etrafında toplanmışlardı. Arızanın giderilmesinden sonra yine İzniklilerin şaşkın bakışları arasında havalanan teyyarenin arkasından uzun süre bakakaldılar. İznik’ ten hareket eden Nuri Bey, Lefke’ (Osmaneli)ye geldi. Burada kendisine Bilecik ve Eskişehir postaları verildi . Böylece Türkiye’ de ilk posta uçuşu Nuri Bey idaresindeki uçuşla gerçekleştirilmiş oldu.

Diğer uçakla hareket eden Fethi Bey, 12 Şubat’ ta Adana’ ya inerken aynı gün Nuri Bey’ de Eskişehir’ e geldi

24 Şubat tarihinde, Şam şehrine varır. 6-7 dakika şehir üzerinde dolanan uçak, halkın coşkun sevgi gösterileri sırasında, Şam-Merce Meydanına iner.

Şam şehrinde 3 gün kalan pilotlarımız, 27 Şubat 1914 günü, Kudüs’e hareket ederler. Fethi ve Sadık Bey tarafından kullanılan uçak, Taberiye gölü yakınlarından geçerken, hava akımına yakalanarak düşmüşler her iki pilotumuz da şehit olmuştur.

Aynı gün, kazanın olduğu yere katarla hareket edilir ve şehitlerin naaşları, Şam şehrine getirilir.

Nuri Bey,  İstanbul’dan gelen emir üzerine uçağı “Prens Celaleddin “  ile sahil güzergâhını takip ederek Yafa üzerinden Mısır’ın yolunu tutmuştur. Ancak 11 Mart 1914’de Yafa’dan havalanan uçak, rüzgârın ters yönden esmesi neticesinde Akdeniz’e düşmüştür. Kaza sonrasında sahilde toplaşan halk, kazazedelerin yardımına koşmuştur. Burada, Üsteğmen Nuri Bey’in boğularak şehit olmuş,  İsmail Hakkı Bey ise kurtulmuştur

Şehit Nuri Bey’in cenazesinin, törenle Beyrut’tan Şam’a getirildi. Cenaze namazı Şam’ın en görkemli camisi olan Emeviye Camii’nde kılındı. Akabinde naaşı Selahaddin Eyyubi Türbesinin yanında, arkadaşlarının gömülü olduğu yerde defnedildi.

 

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.