ÇİNİLİ SAAT KULESİ TAMAMLANDI…

0

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın’ın girişimleriyle Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına tamamlanan saat kulesi barındırdığı çini ve görsel zemin ile İznik’in tarihi ve kültürel değerlerini temsil ediyor. 9 metre yükseklikte ve 7 kat bölmeden oluşan kule tabanı Ayasofya Orhan Camii içerisinde bulunan yer mozaiği ile zenginleştirilerek ayrı bir görsellik katıldı.

Saat Kulesi zeminden itibaren İznik Roma tiyatrosunda örnekleri bulunan İnci dizili, girland ve lotus motifli mermer bir el işlemesiyle tasarlandı. İkinci bölmesi ise yaklaşık 60 cm. yüksekliğinde Selçuklu yıldızını temsil eden mermer bir kazıma çalışması yer alıyor. Bunun üzerinde ise yaklaşık 20 cm yüksekliğinde İznik Yeşil Camii’nde sütun bordüründe yer alan el oyması taş süsleme detayı yer alıyor. Bir üst zeminde yaklaşık 2 mt. Boyun da İznik’in dört kapısını temsil eden her biri ayrıca tasarlanmış İznik Çini panolar yer alıyor. Sonra ki iki katta ise yine klasik İznik çini desenleri bulunurken bu katın üstünde her bir tarafı dört medeniyeti temsil eden Roma harfli, Farsça ve Türkçe rakamlardan oluşan bir saat bulunuyor. Anıtın zirvesinde ise 50 cm. yüksekliğinde dört bir tarafında Türk bayrağı bulunan mermer bloğun üstünde kurşun bir kubbe bulunuyor. Kubbe üzerinde ise paslanmaz krom malzemeden imal edilen 45 cm. yüksekliğinde Ay yıldızlı bir alem ile tamamlandı.

Belediye başkanı Osman Sargın konu ilgili olarak yaptığı açıklamada, ” Uzun bir süre İznik’in bu merkez bölgesine ne yapılabileceği konusunda çalışmalar yürüttük. İznik’in yaşamış olduğu 4 medeniyeti temsilen böyle bir saat kulesi uygun görüldü. Bu saat kulesinin her bir parçası özel olarak düşünüldü ve tasarlandı. Bu saat kulesinin her bir parçasında 4 medeniyete ait izler bulmak mümkün, emeği geçen arkadaşlara özellikle teşekkür ederim, İznik’e hayırlı olsun.” dedi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.