Dünya Markası İznik Niye Bu Durumda…

0

Bu hafta sizlerle paylaşmak istediğim yazımı düşünürken, 25 Hjaziran Pazar günü Hürriyet Gazetesi seyahat eki elime geçti.

Tv Programcısı, rehberi Fotoğrafçı, Seyahat yazarı ve Gazetecilerden oluşan büyük jürinin günübirlik seyahat edilecek 10 yer listesi gözüme çarptı.

Bayram süresince şehir yakınlarında gidilecek en iyi 10 yer içinde İznik var mı diye aradım. Ne gezer…

Sırasıyla; 1. Tuz Gölü – Konya, 2. Kıyı Köy-Kırklareli, 3.Kızılcahamam – Ankara, 4.Sığacık – İzmir, 5.Abant Gölü – Bolu, 6. Cumalıkızık – Bursa, 7.İğneada – Kırlareli, 8.Beypazarı – Ankara, 9. Şile – İstanbul, 10. Bağırganlı – Kocaeli şeklindeydi.

Yukarıda birkaç saatte gezilebilecek bu yerlerin özellikleri; Doğa, manzara, göl, tarih, gastronomi, kuj, güneş, manastır, otantik doku, Fosil ağaçlar, Orman içi piknik alanları, egzotik doğa, Roma kültürü gibi ana başlıklar içeriyordu.

İznik’te yukarıda sayılan özelliklerin bir çoğunu bulmak, hem de aynı anda bulmak mümkünken niye İznik olmaz diye de hayıflandım.

Kendimce b,raz düşündüm. İznik’te hangi köyümüzde Köy Kahvaltısı var. Cumalıkızık gibi 250’ye yakın özelliklerini kaybetmemiş evler var mı? Arnavut kaldırımlı sokakları olan bir köy veya sokak var mı? Kentimizin doğallığı korunmuş mu ?

Daha da önemlisi orman içi piknik alanlarımız tanıtılıyor mu? Diye sorular aklıma geldi.

Mesala Sansarak Kanyonumuzu, Erikli Dülüğünü, Adrian Çeşmesini, Menekşe Yaylasını, Cehennem Deresini, Avdan Yaylasını tanıtabildik mi? Ulaşılma imanları ne kadar?

Marmara bölgesinin ilk ve tek ROMA TİYATROSU biliniyor mu? Bursa Büyükşehir Belediyesi sitesinde Müze, Vakıflar Sitesinde Vakfiye ve Camii, Hırıstiyanlık alemi için KUTSAL HAC mekanı olarak görünen AYASOFYA’nın şu an itibari ile nasıl kullanıldığı, bir çelişki değil mi?

Nedenlerini, Kentimizi ilk 10’nun içine almayanlara mı? Kenti yönetenlere mi? Sormak gerekir.

Leave A Reply

Your email address will not be published.