ANIT AĞACI ÖLÜME TERK ETMEYİN

0

Değerli okurlarım; DAVUD-İ KAYSERİ çınarımız yüzyıllara meydan okumuş, bin yılı aşkın yaşıyla tarihe tanıklık eden, korunması ve yaşatılması gereken ANIT Ağaçlarımızdan biridir.

Geçmiş son on-onbeş senede kentimiz adına yapılan icraatlara baktığımızda maalesef Rahmetli Kaymakamımız Hüseyin AVCI’dan başka atanmış ve seçilmiş icracı bir şahsiyete rastlayamıyoruz.

Sayın AVCI DAVUD-İ KAYSERİ çınarının onarılması için yaptığı bir araştırma sonucunda bu işin uzmanı ve Türkiye’de birçok ölmek üzere olan ağacı hayata döndürmüş olan Ziraat Mühendisi Teoman VAROL Beyi kentimize davet etmişti.

Teoman VAROL Bey(Ziraat Mühendisi) geniş bir ansiklopedi çalışmasının yanı sıra, YALOVA ARBARTYUM’unu oluşturmuş, değerli bir bilim insanıdır.(ARBARTYUM: Birçok ağaç ve bitki türlerini bir arada barındıran orman veya bahçeye verilen addır.) Teoman VAROL Beyi bende yakından tanımaktan mutluluk duydum. Aylardan yanılmıyorsam yine bu aylar. Sırtında paltosu, başında şapka ve kaşkolu, elinde tuttuğu günlük notlarıyla 70’i aşkın yaşına rağmen, hergün bıkmadan, usanmadan DAVUD-İ KAYSERİ Çınarının başındaydı. Her gittiğimde orada ve işinin başında bulurdum onu. Dili tatlı, sohbeti doyulmaz, sorulan sorulara cevap vermekten bıkmaz. İşinin uzmanı bir BİLİM Adamıydı. Ben yazımın birinde ona atfen “AĞAÇ DOKTORU” tanımlamasını yapmıştım.

Sayın VAROL günlerce bir doktor titizliğinde, çınarımızın kanserli kısımlarına neşteri vurarak, mantarlaşmış kısımları söküp almıştı. Sineklerin kurtlarını bıraktığı, birçok böcek ve haşeratın çınarın adeta ana damarlarına nasıl oturduğunu ve için için bitirdiğini orada gördüm.

Bütün bu işlemler tamamlandıktan sonra, Sayın Teoman VAROL ağacın tüm hastalıklı ve ameliyatlı bölümlerini pansuman yapar gibi ilaçlarla yıkadı. Son safha olan paslanmaz sık dokunmuş kafes tellerle, diş atarak çınarın tüm açık bölümlerini bütünleştirerek kapadı. Ve DAVUD-İ KAYSERİ Çınarımız hem sağlığına kavuştu hemde bu günlere gelebildi.

Sayın yetkililer çınarımıza atılan ameliyat dikişleri patladı. Kan kaybediyor.

ANIT ÇINARIMIZ ÖLÜYOR…

NOT: Arabaşlık yapacaktım, fakat yazımı uzatmak istemedim. Haftaya “İNSANLARIN AKILLARIYLA OYNAMAYIN”

Leave A Reply

Your email address will not be published.