AKŞEMSETTİN

0

“İnsanlara ; dinin ne, namazın var mı, oruç tutuyormusun ? gibi Allah’ın soracağı sorular sormayacaksınız.

İnsanlara açmısınız, ne ihtiyacınız var, bir derdiniz var mı? Gibi kulun kula soracağı sorular soracaksınız?”

Fatih Sultan Mehmet

Akşemsettin Kimdir;

Asıl adı Şeyh Mehmet Şemsettin Bin Hamza 1389 Şam doğumlu olan İslam Medeniyetinin yetiştirdiği mümtaz isimlerden biridir. Fatih Sultan Mehmet’in hocasıdır. Ünlü İslam büyüğü Akşemsettin. Küçük yaşlardan itibaren İlme ve Sanata karşı ilgi duymuş. Üstün zekası ve anlayışı, yılmak bilmeyen çalışma gücüyle tıp, astronomi, biyoloji ve matematikte zamanının ünlülerinden olmuştur. Tasavvuf kitapları da oldukça çok olan Akşemsettin Mikrobun tanımını ilk yapan kişidir. Labaratuar ortamında ispatlayamadığı için bilimsel olarak kabul edilmemektedir.

Akşemsettin; Her işe besmele ile başla, Temiz ol, Daima iyiliği adet edin, Tembel olma, Nimete şükür, belaya sabret, Dünya mutluluğuna mağrur olma, Kimsenin kalbini kırıp viran eyleme, Edepli, mütevazi ve cömert ol, gibi sözlerin de sahibidir.

Sizlere bu kısa bilgiyi verdikten sonra, asıl konuya getirmek istediğim yere geldik. Herkesin de bildiği gibi gölümüze bir deniz aracı getirildi. Kimilerine göre gemi, kimilerine göre vapur. Günümüz teknolojisine ait ucube bir DENİZ otobüsü. Asıl kafamızın takıldığı nokta da tam burası adı AKŞEMSETTİN.

İzmit’ten geldiğini bildiğimiz bu deniz aracının adını orada bir ileri zekalı koymuş ve bizede başka bir akıl tarafından halk tabiriyle kakalanmış.

Bu kentte farkında olarak yaşayan bir yuttaş olarak bazı soruları da sorma hakkımı kendimde buluyorum.

Kaça mal oldu?, Mürettebatı kaç kişi, Aylık maliyeti kaç lira, Ne kadar yakıt yakar, İznik ve Orhangazi olmak üzere iskeleleri kaça mal oldu. Hangi amaçla getirildi ve kullanılıyor? Gibi…

Bizim kültürümüze ait olmayan yabancı bir şirketin yaptığı bu deniz aracının adı Akşemsettin olarak tescillemek nedenli doğru bir yaklaşım. Kendi kültürümüze uyan ve bir nostaljiyi yaşatmak amaçlanırsa kültürümüzle ilgili bir osmanlı teknesi bir kalyon veya daha önce gölde Orhangazi – İznik arasında çalışan yük teknelerinin birinin benzerine bu Akşemsettin isimi verilebilirdi.

İznikli hemşerimiz sayın Güneri Acar beyin atalArına ait Nasip – Kısmet – İsmet adlarında teknelerin Orhangazi – İznik arasında çalıştığını biliyoruz. Bunu sayın Acar’ın ağzından dinlemiş ve teknelerin resimlerini de görmüştüm. Ben, bize ait kültürümüzü ilgilendiren bir tekne ve ismin uygun olacağını düşünüyorum.

Haftaya görüşmek üzere sağlıklı kalın.

Leave A Reply

Your email address will not be published.