Restorasyon Rezilliğini Böyle Örttüler

0

TARİHİ KEMERİ HİLTİ İLE KIRDILAR

İznik Lefke Kapı’da resmen restorasyon skandalı yaşandı. Tarihi Kapı’nın girişinde bulunan kemer beton kırıcı hilti makinesi ile kırılarak yıkıldı. Restorasyon projesinin yetkilileri, tarihi kemerin orjinal olmadığını 1980 yılında örüldüğünü ve üzerinin beton sıva ile kaplandığını savunarak Kemerin içerisi moloz yığınları ile doldurulmuş. Üstü çatlak ve bu durum tehlike arzediyor ve Kültür Bakanlığının Projesinde de bu şekilde diyerek kendilerini savunmuşlardı.

KEMER ORJİNAL

20 yılı aşkın bir süre İznik’te müze müdürlüğü yapan ve emekli olan Taylan Sevil, tarihi kemerin orjinal olduğunu iddia etti. Sevil, yıkılmış olması çok üzücü. O kemer orjinaldir. 1980’li yıllarda onarım gördüyse de burası tescilli bir yapıdır. Üzerindeki beton sıvaya gelince bu bir tedbirdir. Yağmur izalasyonudur. Harcın ve tuğlaların etkilenmemesi içindir. Bu tür uygulamaları İznik’in başka bir tarihi yapısı üzerinde de görmek mümkündür” dedi.

VATANDAŞLARIN TEPKİSİ DİNMİYOR

Tarihi kemerin yıkılmasına büyük tepki gösteren vatandaşlar ” üstü çatlak ve tehlike arz ettiği için yıkılan bu yapının üzerine iki işçi çıkarak hilti yardımı ile kırıyor bu açıklamalara hiç bir İznikli inanmaz, ayrıca biz yeni yapı istemiyoruz tarihe sahip çıkılsın yeter” şeklinde tepki gösterdiler. Bir grup vatandaş ise ” tarihi kapı zaten yıkıldı geriye dönmesi mümkün değil şimdide burada yapılan çalışmanın üzeri örtüldü. Yapılan işlem dışarıdan hiç bir şekilde görülmüyor. Acaba daha nereler tahrip edilecek? Yaptıkları çalışmayı neden vatandaşlardan saklama gereği duydular ? Tehlike arz eden kemer neden koruma altına alınmadı ? dediler.

ARŞİVLERDEN 1896 YILINDA ÇEKİLEN FOTOĞRAF ÇIKTI

İznik’te fotoğraf stüdyosu bulunan Şafak Düvenci basında yer alan haberler üzerine yaptığı araştırma sonunda Lefke Kapı’nın 1896 yılında cam film teknolojisi uygulanarak çekilmiş bir fotoğrafına ulaştı. Fotoğraflar karşılaştırıldığında ise Lefke Kapı kemerinin o zamanda aynı şekilde olduğu yani yıkılmadan önceki hali ile aynı olduğu net bir şekilde gözüküyor.

İMPARATOR HADRİANUS’UN ZAFER KAPISI

İznik Lefke Kapı, İmparator Hadrianus adına (117-138) zamanında zafer kapısı olarak yapıldı. İznik’in doğusunda, Kılıçaslan Caddesinin sonunda bulunan tarihi bir kapı. 1900 yıllık tarihi Lefke Kapı 31 Temmuz 2014 tarihli sözleşme ile Binka Mimarlık’a 1,739,335 TL ihale bedelli olarak ihale edildi. 400 iş günü süresi verilen restorasyon 4 Eylül 2015’de teslim edilecekti. Ancak Restorasyon halen tamamlanamadı.


Leave A Reply

Your email address will not be published.