İznik Turizmine Baton Rouge Modeli

0

İznik Belediyesi’nin düzenlediği, Southern Üniversitesi Türkiye Özel Temsilcilerin katılımı ile ortaklaşa düzenlenen İznik Turizm’ini geliştirme paneli İznik Devlet Su İşleri Sosyal Tesislerinde gerçekleşti.

Panel’de İznik’te turizm alanında öncelikli yapılması gerekenin bir Kültür Envanterinin çıkartılarak belirlenen ürünleri, değerleri ve sembolleri gündeme getirip bu değerleri gündemde tutmak olacağı görüşüne varıldı.

Uluslararası İznik Turizm Paneline İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Bursa İl Turizm Müdür Vekili Mukaddes Kılıçlar, Bursa TÜRSAB Güney Marmara Bölge Başkanı Mehmet Akkuş, Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Hıştıroğlu ve Necati Tosun, Belediye Meclis Üyeleri, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Semerci, Ak Parti İlçe Başkanı Tamer Mahmut Hersek, Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşegül Tosun, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının temsilcileri, Sivil Toplum Örgütleri, Turizmci İş adamları, İznik Belediyesi Personeli ve Vatandaşların katılımı ile yapıldı.

Uluslararası İznik Turizm Paneline konuşmacı olarak Amerika Southern Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Dışa Açılım Dekanı Prof. Dr. Barbara West Carpenter, Southern Üniversitesi Türkiye Özel Temsilcisi Assoc. Prof. Dr. (Doc. Dr.) Osman Kandara, Baton Rouge İl Turizm Müdürlüğü Satış ve Reklam Müdürü Mrs. Regine Ann Porter katıldı.

İstiklal Marşının okunması ile başlayan Uluslararası İznik Turizm Panelinde İznik tanıtım klipinin izlenmesinin ardından Açılış konuşması yapan İznik Belediye Başkanı Osman Sargın” Değerli panelistlerimiz, çok değerli misafirlerimiz, saygıdeğer hanım efendiler, bey efendiler hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyor. Hoş geldiniz diyor, saygılar sunuyorum. Sevgili dostlarım, bu gün İsa’dan önce 320 yıl öncesine dayanan bir kentin önümüzdeki dönemde turizmde neler yapması gerektiği konusunda, yabancı gözle İznik’in nasıl olması konusunda birlikte panelistlerle birlikte İznik’i konuşacağız. İznik 5 medeniyete başkentlik yapmış, 4 medeniyet gibi çok büyük medeniyetlerde hüküm sürmüş, doğasıyla verimli topraklarıyla, tarihi önemi ile her dönem insanlığın gözdesi olmuş bir mekanda yaşıyoruz. İşte bu mekanın önümüzde ki nesillere daha sağlıklı taşınabilmesi için neler yapılması konusunda burada konuşacağız. Biz göreve gelir gelmez dedik ki eğer İznik gerçekten turizm şehri olacaksa bu şehrin önce alt yapısı bitmeli. Buraya gelen turist önce temiz su içmeli, buraya gelen turist temiz hava kullanmalı dedik ve işe başladık. Ve hepiniz malumu biraz eziyet çekiyorsunuz farkındayım. Zaman zaman bize kızdığınızın da farkındayım. Ama gelecek nesillere gerçekten güzel bir İznik bırakmak istiyorsak buna biraz daha katlanmamız gerekiyor. Şükürler olsun alt yapı bitti. Pazartesi’den itibaren İznik’in üst yapısına hızlı bir şekilde gireceğiz. Tabi şuanda İznik’te120 km. yol sıfırdan yapılacak. Çok kolay bir olay değil. Onun için biraz daha sabırlı olmamız lazım ve biz bu işlemleri yaparken bu gün canımız sıkıldı şuraya şunu yapalım buraya bunu yapalım istemiyoruz. Her şey bir plan bir program içerisinde yapmak istiyoruz. Plan ve program içerisinde yaparsak, bu gün gücümüzün yettiği kadarını yaparız ama yarın bizden sonra gelecek arkadaşlarımızda o planı o programı devam ettirirlerse İznik gerçekten yaşanılır bir kent olur. Evet sevgili dostlarım çok değerli panelistlerim var. Öncelikle 18 mart geliyor. 18 martta bu vatanın kurtuluşu için canlarını seve seve feda eden tüm şehitlerimizi buradan rahmetle anıyorum. Ülkemizin ve ilçemizin de kalkınmasında emeği geçecek olan tüm dostlarımızı, tüm arkadaşlarımızı burada saygıyla anıyor. Hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe yaptığı konuşmada “Bu gün İznik Turizmini konuşacağız. Belirtmek istediğim birkaç noktayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Dünyada şuan turizm verilerine göre yaklaşık 1 milyardan fazla insan her yıl turizm amaçlı yer değiştirmekte, ve yaklaşık her yıl harcadıkları parada 1 trilyon dolardan fazla para harcamaktalar. Bundan ülkemizin aldığı pay ise geçen senelerinin verileri 35 milyon yabancı turist ülkemize gelmiş. Ve yaklaşık 26 milyar dolarda döviz bırakmış. Turist sayısı açısından dünyanın 6. Büyük ülkesi fakat gelir açısından da ilk ona girememişiz. Son 10 yılda çok büyük bir gelişme olmuş” dedi.

Uluslararası İznik Turizm Panelistleri Louısıana Baton Rouge kentindeki Turizm ile İznik Turizm alanındaki faktörleri ele alarak fikir teatisinde bulundular. 10 yıl öncesine kadar turizm alanında bir atılım yapmayan Baton Rouge kentinin son on yılda turizm alanında katettiği gelişim örneklemeler ile anlatıldı.

İznik’te turizm alanında öncelikli yapılması gerekenin bir Kültür Envanterinin çıkartılarak belirlenen ürünleri, değerleri ve sembolleri gündeme getirip bu değerleri gündemde tutmak olacağı görüşüne varıldı. Bu değerlerin ilçe ekonomisine getirileri belirlenmeli. Ardından ise bu değerleri tanıtım ile birlikte pazarını en alt seviye ile en üst seviyeye hitap edecek şekilde uygulama yapılmalıdır. Markaları tek tek keşfederek para kazanma üzerine sürdürülebilir bir yapı oluşturulmalıdır. Yürünebilir ve Mutlu Şehir vizyon ve misyonu oluşturulmalıdır. Şehirde bulunan değerlerin dışında, Kongre Turizmi, Spor Turizmi, Dağ Turizmi, Tarih Turizmi ve benzeri birçok alanda sürdürülebilir bir yol haritası çizilmelidir. Bunları yapabilmek için tüm sivil toplum örgütlerini ve İznik halkını içine katılmalı ve halk benimsemelidir. Turizm’in Ekonomik bir güç olduğunu kabul ederek beş veya 10 yıllık projeler geliştirilmelidir. Karşılıklı şekilde fikir alış verişi şeklinde geçen panel’de Tarih ve Turizm Üniversitesi, Tarım Üniversitesi ve benzeri olarak Amerika’da olduğu gibi küçük Eğitim alanların belirlenmesinin büyük katkı ve fayda sağlayacağı belirtili. Program sonunda İznik Kaymakamı ve Belediye Başkanı Panelistlere İznik Çinisi takdim etti.


Leave A Reply

Your email address will not be published.