İZNİK ÇİNİ FESTİVALİ RENKLİ BAŞLADI

0

Bursa Büyükşehir Belediyesi, İznik Kaymakamlığı, İznik Belediyesi ve İznik Kent Konseyi tarafından İznik Belediye Binası önünde düzenlenen festival yoğun ilgi gördü.

İznik Çini ve Kültür Festivaline Ak Parti Bursa Milletvekilleri İsmail Aydın ile Zekeriya Birkan, İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, Karacabey Kaymakamı Dr. Yusuf Gökhan Yolcu, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Fırat Toprak, Ak Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şükrü Köse, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Cepni, Ak Parti İlçe başkanı Tamer Mahmut Hersek, CHP ilçe Başkanı Ayan Özer, Muhtarlar, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Sivil Toplum Örgütleri, Çini sanatçıları ve İznik halkı katıldı.

Başkan Sargın, İznik Çinisi Bir Dünya Markasıdır

Başkan Sargın Şehit ve gazilerimizi de andığı konuşmasında “Bu yıl ikincisini tertiplemiş olduğumuz İznik Çini Kültür Festivali’ne hepiniz hoş geldiniz şeref verdiniz. Bugün kurtuluş mücadelesinin ilk adımının atıldığı gün olan 19 Mayıs’ın 97. yıldönümü. Büyük anlam ve öneme sahip bugünde 19 Mayıs 1919’da özgürlük hareketi başlatan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyor, tüm milletimizin Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu olsun. Evet, sevgili dostlar böylesine anlamlı bir günde yine anlamlı bir program gerçekleştiriyoruz. İznik Çini Kültür Festivalini gerçekleştiriyoruz. İznik denince çini, çini denince İznik akla gelir. Evet, böylesine anlamlı bir günde bugün şu görmüş olduğunuz belediyenin ön cephesini hiçbir menfaat beklemeden gece gündüz çalışan ve imece usulüyle belediyenin dış cephesini çinilerle kaplayan tüm çinici kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Bu programımızın da gerçekleşmesinde emeği geçen kent konseyi çalışanlarımıza, çinicilerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza ve Sayın Kaymakamımıza da teşekkür ediyorum. İznik Çinisi Selçuklulardan, Osmanlılara miras kalıp 13. Ve 17. Yüzyıllarda altın çağını yaşamış bir değerimiz. Ne yazık ki bu değer 18. Yüzyıllarda kaybolmaya başlamış. Ve 1900’lü yılların başlarında da yok olmaya yüz tutmuş.1970’li yıllarda İznik Çinisinin yeniden canlanmasına vesile olan Faik Kırımlı hocamızı, Eşref Eroğlu ağabeyimizi ve Rasih Kocaman hocamızı da minnetle anıyoruz. Çünkü onlar bu meşaleyi o gün yaktılar ve o günden sonra çinici kardeşlerimiz bu meşaleyi canlandırmaya devam ediyorlar ve bugün de gördüğünüz gibi artık festivaller gerçekleştiriyoruz. Buradaki amacımız kültürümüzün bizlere mirası olan İznik Çinisi’ni tüm dünyaya tekrar duyurmaktır. Böylesine anlamlı bir günde bizleri yalnız bırakmayan siz değerli dostlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Medeniyet Başkenti İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan ise konuşmasında “İznik ilçemizin kendine özgü çok değerli vasıfları var. Tarih sahnesinde var olmuş çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir ilçe tabi altın şehir olarak nitelendirilmiş, kadim başkent ünvanını taşımış bir ilçe. Bunun yanında İznik ile özdeşleşmiş bir değer de çini. Çini İznik’e yakışıyor, İznik’te Çiniye yakışıyor dedi.”

Milletvekili Aydın, Sarayları Süsleyen İznik Çinisidir

Bursa Ak Parti Milletvekili İsmail Aydın ise “Kıymetli hemşerilerim bugün Çini Festivalindeyiz. Çini İznik ile var olmuş. İznik’in adıyla müsemma olmuş ve İznik’e hayat vermiş ve aynı zamanda da İznik’ten hayat bulmuş bir değer. Osmanlı Saraylarını ve dünyanın birçok saraylarını süsleyen İznik Çinisi bir dönem gelmiş ve tamamen unutulmaya yüz tutmuş. Ama son 10-15 yıldır gösterilen gayretler ile tekrar eski değerine kavuşuyor” dedi.

Milletvekili Birkan “Bir Başka Örneği Olmayan Eser İznik Çinisi”

İznik Çinisini eline alarak boyama yapan Ak Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan “Bugün 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı. Ülkemizin kurtuluş meşalesinin yakıldığı bir gün. Bu güzel ülkeyi bizlere emanet edenleri de hürmet ve minnetle anmak istiyorum. Bizler bugün burada bu etkinliği gerçekleştirerek sizlerle buluşabiliyorsak bunu şanlı ordumuza ve tüm güvenlik güçlerimize borçluyuz. Onlara da minnet ve şükranlarımızı sunuyor, şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. İznik çok farklı ve özel bir yer. Ben ilk İznik’e gelmeden önce hepimizin kafasında bir İznik vardı. Tarih, tarım, turizm, çalışkan insanlar hepsi burada. Hiç kimsenin yapamadığı bir şeyi, elle yapılan ve ikincisinin olamayacağı bir şey İznik Çinisi burada” dedi.

İznik Çini ve Kültür Festivalinde yöresel kıyafetlerle defile yapılırken, Folklor Gösterilerin yanı sıra Hacivat ile Karagöz’ün gösterileri festivale ayrı bir renk kattı. Protokol üyeleri stantları tek tek gezerken, başkan sargın protokol üyeleri ve misafirlere İznik Çinisi ile çeşitli hediyeler verdi. İznik Çini ve Kültür Festivali 22 Mayıs 2016 tarihine kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.


Leave A Reply

Your email address will not be published.