ENGELLİ MİLLİ SPORCU İZNİK GÖLÜ İÇİN YÜZDÜ

0

İznik Belediyesi ve Deniz Temiz Derneği/ TURMEPA’nın işbirliği ile engelli milli sporcu Kemal Özdemir “Her Kulaç Göllerimize Bir Nefes” projesi kapsamında İznik gölünde kulaç attı.

İznik Belediyesi ve TURMEPA’nın deniz ve su kaynaklarının kirliliği ile mücadelesine dikkat çekmek hem de engellilerin su sporuna ilgisini artırmak amacıyla düzenlendiği spor etkinliği İznik Belediyesi İzzet Peşte Su Sporları Kamp ve Eğitim merkezi iskelesinde yapıldı.

İznik Gölünde farkındalık oluşturmak için gerçekleştirilen etkinliği İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkanı Osman Sargın, TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural, İznik Devlet Hastanesi Başhekimi Opr.Dr. Aybars Alemdaroğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Necati Tosun, İznik Engelsiz Yaşam Merkezi üyeleri ve vatandaşların katılımı ile gerçekleşti.

Kemal Özdemir ise “Bizleri bu güzel günde ağırladığınız için çok teşekkür ediyorum. İlk önce sözlerime Rahmetli Mustafa koçlu ile başlamak istiyorum. Türkiye’yi Dünya denizlerine kazandıran Mustafa Koç aramızdan erken ayrıldığını düşünüyorum. Sadece iş adamı olarak değil sosyal yönleri ile de müthiş bir insandı. Onun anısına çok kulaç attım. Neden buradayız ? neden yüzüyoruz ve yüzmeye de devam edeceğiz. Bildiğiniz gibi iklim değişikleri dünyanın sonu sadece Türkiye’nin değil. Bununla baş etmek zorunda insanlar. Yerel yönetimler bu konuda çok istekli , Mülki amirler bu konuda istekli ama maalesef istekli olmak yetmiyor. Halkımızın daha çok bilinçli olması gerekiyor. Görüyoruz ki çok güzel sahillerimiz olmasına rağmen pet şişe kapaklarından tutunda tonlarca pet şişe ve plastik atık yer alıyor. Denizlerimizdeki teknelerin bıraktığı mazotlar, katı yakıtların yanı sıra evdeki ev hanımlarımıza sesleniyorum. Yemek pişirdiğinizde o tavadaki pişmiş yağları lavabolarınızdan bırakmayın. İnanın bana denizleri, gölleri asıl kirleten onlardır. Direk olarak zehirli madde çünkü bize kurşun olarak geri dönüyorlar ve bizim balık çeşitleriz yok oluyor. Bundan 30 sene evvel 40 sene evvel İstanbul boğazında balık sayısı çok fazla iken, bu gün İstanbul boğazında bile balık kalmadı. Karadeniz sahilinde kalkan diye bir balığımız vardı ama kalmadı. Böyle giderse Karadeniz bölgesinde hamsi, istavrit gibi balık çeşitlerimiz de kalmayacak. Aldığımız oksijenin yarısı da denizlerden karşılanıyor. Buna artık bir dur dememiz lazım. Onun içinde ben hem engelli farkındalığı yaratmak ayrıca deniz ve göllerimize dikkat çekmek için kulaç atıyorum. Bana destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural etkinlik sonrası yaptığı konuşmada: Bende Kemal kardeşime gölde yüzerek eşlik ettim. Aslında mesajım kısa ve öz. Yurttaşlarımıza seslenmek istiyorum. Lütfen çöplerinizi biriktirin. Katı çöplerinizi torbalara koyun. Gezdiğiniz, dolaştığınız, piknik yaptığınız yerlere çöpler atmayalım. Kemal beyin dediği gibi kızartma yağlarını veya zehirli maddeleri lavabolardan içeriye akıtmayın. Çünkü onlar hem boruları tıkıyor, arıtma tesislerinin çalışmasını engelliyor. Devlet milyarlar öderken yatırımlar yaparken biz halk olarak bunları yok etmeyelim. Sizleri doğa dostu olmaya ve hem kendimize hem sevdiklerimiz için bir şeyler yapmaya davet ediyorum. Bunun için sivil toplum kuruluşları var. Bulunduğunuz yerlerdeki gönüllüler var, deniz gönüllüleri var çok sayıda size destek olacak unsurlar var. Ben bu vesile ile Sayın Kaymakamımıza ve sevgili Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Medeniyetler Başkenti İznik Belediye Başkanı Osman Sargın konuşmasında ” Öncelikle TURMEPA ‘nın böylesine anlamlı bir proje için İznik’i ve İznik Gölü’nü seçmesinden dolayı kentin belediye başkanı olarak memnuniyetimi dile getirmek istiyorum. Evet değerli arkadaşlar biz İznik’i turizme kazandırmak istiyoruz. Alt yapı , üstyapı derken şuanda çeşitli sosyal etkinlerde yapıyoruz. Geçtiğimiz aylarda Triatlon yarışların yanısıra İznik Belediyesi Kürek Takımımız ile İznik gölünü Turizme kazandırıyoruz. İznik Gölünün temiz olduğunu ve bir farkındalık olsun diye bu etkinliği gerçekleştirdik. İşte gördüğünüz gibi Milli Yüzücümüz Kemal Özdemir ve TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural beyefendiler yüzdüler. Birisi 67 yaşında diğeri ise 57 yaşında, 1 kilometreyi yaklaşık 15 dakika içinde yüzdüler. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bu tür etkinliklerimizde bundan sonra devam edecektir” dedi.

İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan etkinlikte yaptığı konuşmada” Değerli arkadaşlarım bende Deniz temiz derneğini ve özellikle Kemal bey ‘e huzurlarınızda teşekkür ediyorum . Gerçekten anlamlı bir etkinlik oldu. Tabi İznik ilçemiz tarihi geçmişiyle medeniyetlere başkentlik yapmış olması özelliği ile ön planda olan, sadece Türkiye’miz için değil Dünya içinde değer niteliğinde bir ilçe. Bu Özellikler itibari ile de UNESCO dünya mirasına aday bir ilçe. Bu adaylığımızın 4 ayrı başlığı var. Bir tanesi de sahip olmuş olduğu muhteşem doğası , doğa değerleri ve bu değerler içerisin dede elbette ki İznik gölü. İznik gölü gerçekten hem İlçemiz için, İlimiz için ve dünya için bir değerli niteliğinde bir tatlı su kaynağıdır . Gölümüzün temizliğine ve temiz olmasına yönelik bu dikkat çekilişliğine bizler ilçemiz olarak çok memnun olduk. Çevre konusu, çevre temizliği konusu hepimizin duyarlı olması gereken önemli konudur. Bu sadece bu işte görevlilerin çevreyi temiz tutmak ile görevli kurumların değil, bütün vatandaşlarımızın, hepimizin duyarlı olması gerekir. Bizde İlçemizde Belediye Başkanımız ile birlikte “Temiz çevrem, duyarlı ilçem” diye bir proje başlatmıştık . Buradaki maksat temizleyelim mantığından öte, yani kirlenen doğayı temizleyelim değil hiç kirletmeyelim. Kirlenmesini önleyelim ve bu konu da bir bilinç oluşturmaktır. Bunu bütün kamu kuruluşlarını da dahil etmek, sivil toplumu dahil etmek , vatandaşlarımızı dahil etmek gibi bir amacımız vardı. Bu uğurda köy ve mahallelerimizdeki, kıraathaneleri dolaştık. Bu gün bizim bu yapmaya çalıştığımız, ulaşmaya çalıştığım bu hedefe de bir katkımız oldu. Bundan dolayı da ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

Milli sporcu Kemal Özdemir, tek koluyla İznik Gölü’nde de temiz su kaynakları mücadelesi için kulaç attı. Özdemir, daha önce deniz kirliliğine dikkat çekmek amacıyla İstanbul Boğazı, İzmir, Antalya, Çanakkale ve Zonguldak’ta yüzmüş ve geçtiğimiz yıl göllerimizin kirlilik tehdidiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekmek için Van Gölü’ne açılmıştı. Kemal Özdemir, bu sene de göllerde kirlilik mücadelesinin devamı olarak İznik Gölü için yüzdü.

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Milli sporcu Kemal Özdemir’e Çini Tabak ve Zeytin hediye ederken, Kaymakam Pehlivan ise TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural zeytin hediye etti. Ardından TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural, İznik Kaymakamı Pehlivan ve Belediye Başkanı Sargın’a desteklerinden dolayı teşekkür plaketi sundu.


Leave A Reply

Your email address will not be published.