Bazilika Su Altı Müzesi Olacak…

0

İznik gölündeki bazilikanın turizme kazandırılması için çalışmalara başlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak projenin çalışmalarını ise Orcan Gemi Kurtarma ve Deniz İnşaat ile Geomarine Kara ve Deniz Araştırma Şirketi yürütecek.

İznik Gölünde araştırmalara başlayan ekip ilk olarak Bazilikanın ortaya çıkarılması için göl yüzeyinde geniş çaplı bir tarama yaptı. Gerçekleştirilen ön çalışma ve incelemelerin ardından ise proje aşamasına geçilecek. İznik’e yapılacak Arkeoloji Müzesi Bodrum’dan sonra Türkiye’deki ikinci su altı müzesi olacak.

İznik Gölünün 20 metre açığında 1.5- 2 metre derinlikte bulunan ve 1600 yıl önce Aziz Neophytos’un adına inşa edilen bazilika, Amerika Arkeoloji Enstitüsü (Archaeological Institute of America) tarafından 2014 yılının en önemli 10 keşfi arasında gösterilmişti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik’in Büyükşehir sınırlarına dahil olmasıyla birlikte bölgeye önemli bir ağırlık verdiklerini belirterek, ilçenin sahip olduğu tüm potansiyelin hava fotoğraflarıyla belgelendiğini söyledi. Fotoğraf çekimleri sırasında ilk kez hava fotoğrafı ile arkeolojik bulgu tespitinin de gerçekleşmiş olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, “Özellikle Hıristiyan dünyası açısından büyük önem taşıyan, ilk konsülün toplandığı ve İncil’in 4’e indiği İznik’e biz de büyük önem veriyoruz. Bölgenin inanç ve kültür turizmine kazandırılması için yaptığımız çalışmalar sırasında ortaya çıkan göldeki bazilikanın, bu konuda otorite olan Amerika Arkeoloji Enstitüsü tarafından 2014’ün en önemli 10 keşfi arasında gösterilmesi çalışmalarımı taçlandırmış oldu. Böylelikle Bursa ve İznik bir kez daha dünya gündemine geldi. Göl içinde yapılacak çevre düzenlemeleri ile burayı sualtı müzesi olarak Bursa’ya kazandırmayı hedefleniyoruz. Tüm çalışmalarımızda olduğu gibi burada da Uludağ Üniversitesi başta olmak üzere alanında uzman akademisyenlerle çalışacağız” diye konuştu.

Leave A Reply

Your email address will not be published.