684 Yıl Sonra İlk Kez Kutlanacak…

0

Osmangazi’nin oğlu Orhangazi İznik’i 2 Mart 1331 yılında fethetmişti. Cumhuriyet dönemi boyunca unutulan “İznik’in Fethinin 684. Yıldönümü” ilk kez etkinliklerle kutlanacak.

İznik Fethinin 684.yıldönümü nedeni ile bir açıklama yapan İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ” Şanlı tarihimizi yeniden canlandırmak ve genç nesillerimize geçmişimizi unutturmamak adına düzenleyeceğimiz Fetih gününe tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz. Bu anlamlı gün olan 2 Mart Pazartesi günü Osmangazi’nin oğlu Orhangazi’nin 1331 yılında tarihi Yenişehir kapı surlarından ilçeye girişi sembolize edilecek. İznik Mehter Takımı eşliğinde başlayacak olan kortej yürüyüşü şehir merkezinde son bulacak. Etkinlik mehter takımının konseri ile devam ederken, halka Ayasofya Camii önünde çorba ikramı yapılacak. Akşam namazına müteakip ise Eşrefzade Camiinde evladı fatiha için mevlid-i şerif okunacak” dedi. İznik Belediyesi Yenişehir kapıda saat: 13.00’da yapılacak etkinlik için çalışmalarını sürdürmekte.

İznik’in Fethi

Ünlü tarihçi Prof Dr. Halil İnalcık, İznik’in fethini şöyle anlatıyor. “İznik, Osmanlı imparatorluğunun, Beylikten İmparatorluğa giden süreçte, deyim yerindeyse adeta bir mihenk taşıdır. Anadolu’da ilk Türk devleti olan Anadolu Selçuklu Devleti’nin de temellerinin atıldığı İznik, 2 Mart 1331 yılında feht edilmiştir. Osmangazi ile başlayan İznik kuşatması 30 yıl gibi uzun süreç sonunda oğlu, Orhangazi tarafından Osmanlı idaresine geçer.

İznik kuşatması esnasında Bursa, Adrenos Batonos, Kite ve Kestel birleşerek, Osmanlı birliklerine saldırsalar da, bozguna uğramışlar ve Osmanlı topraklarına katılmışlardır. 1326 yılında Bursa’nın fethedilmesi ve Osmangazi’nin ölümü ile yerine oğlu Orhangazi geçer. Bölgedeki Bizans kalelerini tek tek kaybeden İmparator 3. Andranıkos, Türk ilerleyişini durdurmak için hazırladığı seçme Şövalyelerden oluşan ordusuyla1329 yılında Palekanon (Maltepe) ovasında karşılaşır. Bir Osmanlı beyi ile Bizans imparatorunun ilk karşılaşması olan bu savaşta ağır yenilgiye uğrayan İmparator yaralı olarak kaçmak zorunda kalır. Bu önemli savaşın neticesinde, İznik Tekfur’u antlaşma yoluna giderek, İznik’i teslim eder.”

Leave A Reply

Your email address will not be published.